Citirea unei cărți bune are efecte incredibile asupra organismului tău
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Emory din Statele Unite, care au analizat impactul cititului asupra cortextului temporal stâng, o zonă a creierului asociată cu receptivitatea de limbaj, după cum notează The Independent.
"Schimbările neuronale pe care le-am observat ca fiind asociate cu senzaţii fizice şi sisteme motorii au arătat că lecturarea unui roman te poate face să simţi că eşti personajul despre care citeşti. Într-adevăr, ştiam că o poveste te poate pune în locul personajului principal, dar nu ştiam că această transpunere are şi efecte de ordin biologic", a declarat profesorul Gregory Berns, cercetătorul care a condus acest studiu.
21 de studenţi au luat parte la cercetare şi toţi au fost rugaţi să citească din romanul Pompeii, de Robert Harris, publicat în 2003. Timp de 19 zile, studenţii au citit seara din această carte şi au fost scanaţi la nivel cerebral a doua zi dimineaţa.
"Chiar dacă participanţii nu au citit din roman în timp ce li se scana activitatea cerebrală, totuşi, ei au rămas cu un grad ridicat de conectivitate neuronală. Noi numim acest fenomen activitate de umbră", a precizat profesorul Gregory Berns.
sursa: evz.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!