Editorial

Clasicii noștri

Și dacă astăzi sunt 130 de ani de la nașterea lui, ar trebui să ne gândim dacă am citit sau recitit măcar parțial opera sa. Pentru tineri e o lectură obligatorie și nu mă refer la includerea lui în manuale, pentru că (din păcate) de multe ori manualul ucide pofta de lectură, ci la cunoașterea evoluției literaturii de limbă română, care nu poate fi făcută fără Ion, Pădurea spânzuraților, Ciuleandra, Răscoala.

Dacă la 14 ani Ion nu mă impresionase foarte mult, fiind obligată peste ani să reiau lectura, Pădurea spânzuraților a lăsat o puternică impresie asupra mea. Apostol Bologa a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai puternice personaje din literatura noastră, iar povestea reală din spatele romanului e cu atât mai marcantă.

Dacă v-a plăcut Rebreanu și vreți să aflați cât mai multe detalii pe care le-ați uitat sau nu le știați, vă recomand să mergeți în scuarul Ștefan cel Mare (lângă statuie) unde sunt expuse până pe 15 decembrie printuri cu scrisori, documente, date personale din viața romancierului. Expoziția a fost organizată de ICR Chișinău în colaborare cu Biblioteca Națională și a fost vernisată pe 24 noiembrie, sub umbrelele care fereau oamenii de ploaia mocănească ce acoperă de câteva zile Capitala.

Sunt câțiva scriitori români de care nu putem face abstracție dacă ne dorim un tablou cât de cât complet. Dacă vorbim de proză, îi avem în vedere pe: Slavici, Creangă, Caragiale, Sadoveanu, Rebreanu, Camil Petrescu, Marin Preda, dar și Urmuz, Vasile Voiculescu, Mircea Eliade, Max Blecher, Caragiale fiul, Hortensia Papadat-Bengescu; iar la poezie: Eminescu, Macedonski, Arghezi, Bacovia, Barbu, Fundoianu și obligatoriu avangarda românească, un capitol care merită o atenție aparte, cu Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Geo Bogza și alții. Pentru că pe lângă clasicii literaturii române, generația interbelică a avut un rol deosebit de important. Desigur, aici vorbim de primele lecturi, odată cu perioada postbelică avem de-a face cu alte generații.

Le recomand tinerilor să nu ignore scriitorii care au făcut posibile generațiile actuale, cele care sunt destul de cunoscute de iubitorii de lecturi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *