Actualitate

Comisia Europeană a deblocat finanțarea pentru Ungaria

Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria. Fondurile de coeziune fuseseră blocate din cauza problemelor din justiție la Budapesta. Comisia a luat decizia în ajunul Consiliului European, în contextul în care prim-ministrul maghiar Viktor Orban se opune deschiderii negocierilor cu Ucraina și pune în pericol extinderea strategică a Uniunii Europene. Totuși Ungaria mai rămâne cu alte 11,7 miliarde suspendate.

Comisia Europeană consideră că Ungaria a făcut progrese în reformarea judiciară.

  1. Au fost consolidate puterile Consiliului Național al Judecătorilor, ales de judecători. Consiliul Național al Judecătorilor va putea contrabalansa puterile președintelui Biroului Național pentru Judecători – un oficial de rang înalt, responsabil cu administrarea instanțelor, dar ales de parlament.
  2. Au fost consolidate independența și transparența Kúriei (Curtea Supremă). Consiliul Național al Judecătorilor și organele judiciare ale Kúriei vor putea contrabalansa puterile președintelui Kúriei, ales de Parlament.
  3. Au fost eliminate obstacolele privind examinarea preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
  4. A fost eliminată posibilitatea autorităților publice să conteste deciziile finale judecătorești la Curtea Constituțională.

De ce fondurile europene de coeziune au fost suspendate în 2022 pentru Ungaria?

  1. Absența unei supravegheri adecvate a președintelui Biroului Național pentru Judecători a expus judecătorii din Ungaria riscului să devină victimele unor decizii arbitrare privind carierele lor.
  2. Independența judiciară, în special a magistraților Kúriei, a fost slăbită prin acordarea atribuțiilor discreționare președintelui Kúriei la numirea judecătorilor și la repartizarea dosarelor.
  3. Regulile procedurale existente permiteau Kúriei să declare ilegală trimiterea dosarelor la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
  4. Independența instanțelor maghiare a fost compromisă deoarece autoritățile administrative aveau posibilitatea să conteste deciziile finale judecătorești la Curtea Constituțională.

Potrivit Comisiei Europene, prevederile cunoscute drept Legea protecției copilului, precum și riscurile semnificative la adresa libertății academice și a dreptului la azil nu corespund Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Așadar, 11,7 miliarde de euro rămân blocate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. V+a facut Orban in sange pe toti ! Ce se mai c*** Johannis pe el ca nu asa se face in UE, nu se santajeaza Austria. Na ca Orban va santajeaza cum vrea muschiul lui si ii merge foarte bine, in ciuda spuselor lui Johannis. Dar Orban e jucator, nu fatalau ca Johannis !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *