Artă

Compozitorul Dimitrie Cantemir încă e actual

 Savall a conceput acest disc pornind de la „Cartea ştiinţei muzicii” şi compoziţiile lui Cantemir şi l-a înregistrat în calitate de dirijor al ansamblului instrumental Hesperion XXI. Cartea, scrisă în limba turcă, este una dintre primele lucrări ale savantului domnitor, concepută în perioada vieţii acestuia din Istanbul. Lucrarea cuprinde un studiu aprofundat al muzicii otomane laice şi religioase, savantul subliniind importanţa muzicii religioase şi influenţarea acesteia de către muzica bisericească bizantină. Studiul se referă la compozitori otomani, cuprinzând ilustrarea curentelor şi tematicilor, exemplificate printr-o redare a notelor şi gamelor într-un sistem de note.

Este prima lucrare dedicată muzicii, concepută într-un stil savant. Finalul studiului este însoţit de o culegere de melodii a diverselor compoziţii, precum şi un număr de 20 de creaţii proprii. Datorită acestei lucrări, Dimitrie Cantemir a intrat în istoria muzicală a Turciei ca fondator al muzicii laice şi studios al celei religioase sub numele de Cantemiroglu (fiul lui Cantemir).

Creaţia lui Jordi Savall nu s-a oprit, însă, doar la subiectul acestei cărţi. El a improvizat un disc complex, în care a folosit şi muzica din tradiţia armenească şi sefarzică 1 din aceeaşi perioadă.

Interpretul recunoaşte că e destul de dificil să emiţi o compoziţie moştenită încă din secolul al XVII-lea şi admite că muzica de pe CD ar putea suna puţin diferit faţă de cea originală.

1  Sefarzii sunt evreii de rit spaniol ce au emigrat la sfârşitul secolului al XV-lea din Spania şi Portugalia în nordul Africii,în Italia, în Orientul Apropiat, în peninsula Balcanică şi în Sudul României.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *