Politică

Comuniştii PROMIT să NU BLOCHEZE procesul de obţinere a regimului liberalizat de vize

Deputatul comunist, Grigore Petrenco, a subliniat că PCRM este pro liberalizarea regimului pentru că vrea ca oamenii să călătorească liber şi să nu achite taxe la consulate. „Dar noi considerăm că această hotărâre trebuie luată în Parlamentul European până la sfîrşitul lunii aprilie când are ultima şedinţă plenară , căci ulterior intră în campanie electorală şi va reveni la acest subiect abia în toamnă. Noi trebuie să spunem mulţumesc ucrainenilor, promisiunile pentru noi sunt o reacţie la ceea ce se întâmplă acolo. Europenii vor să le arate că moldovenii sunt disciplinaţi. E o decizie politică. Partidul nostru nu a făcut nimic pentru a împiedica acest proces şi îl susţine plenar”, a subliniat parlamentarul.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a menţionat că PL va susţine tot parcursul european al Moldovei şi va sta la straja acţiunilor guvernării. „Trebuie să menţionăm că Stefan Fule, comisar european, a spus că UE nu-i poate tolera Moldovei orice, mai ales încălcarea Constituţiei, iar noi demonstrăm aproape săptămânal că guvernarea o încalcă şi, dacă va continua să greşească în continuare, pune în pericol integrarea în UE. Mai este ceva, după ce Stefan Fule a fost în Găgăuzia a zis franc că aceşti cetăţeni nu ştiu ce înseamnă integrare europeană. Guvernarea se ocupă cu tot ce nu trebuie, dar nu informează oamenii”, a adăugat Valeriu Munteanu.

Deputatul liberal-demcorat, Valeriu Ghileţchi, este practic convins că din primăvară Moldova va obţine regimul fără vize şi consideră că doar o situaţie excepţională poate schimba situaţia. „Politica UE este mai previzibilă decât din ţara noastră, de exemplu. Raportul UE de anul trecut deja era premiză pentru liberalizarea vizelor. UE n-ar fi promis, dacă nu ar fi convinsă. Partidele de la guvernare din Moldova fac parte din familiile unor partide europene mari care susţin parcursul nostru european”, a subliniat deputatul. Valeriu Ghileţchi a adăugat că guvernarea înţelege că este nevoie de o camapnie de informare a populaţiei, iar cetăţenii trebuie să înveţe să respecte legislaţia.

Către 12 februarie urmează să se expună Comisia specializată pentru Libertate, Securitate şi Justiţie, iar în martie în Plenul Parlamentului European. Oficialii naţionali, dar şi cei europeni, au spus că moldovenii vor obţine regim liberalizat cel mai probabil către luna mai.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *