Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova a comemorat victimele foametei ucrainene
În cadrul evenimentului de comemorare, 15 femei notorii din Republica Moldova, solidare cu poporul ucrainean, dar și doamne de etnie ucraineană au onorat memoria evenimentelor din 1932–1933 și 1946-1947. Participantele au asistat la o prestație artistică de transmitere simbolică unui „reprezentant al puterii de atunci” a pâinii și cămășii naționale ucrainene, țesută și brodată manual.
La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane, printre care reprezentanți ai corpului diplomatic, ai instituțiilor de stat, ai mediului de afaceri, ai mass media și ai societății civile.
„Este imposibil de apreciat amploarea tragediei. În cele mai grele perioade de Holodomor, în fiecare minut decedau 24 de persoane, în fiecare oră – 1,440 de persoane, în fiecare zi – 34,568 de persoane. Conform arhivelor declasificate, în anii 1932–1933 în Ucraina au decedat cel puțin 4 milioane de oameni. Astăzi Holodomorul este recunoscut ca genocid al poporului ucrainean de către 23 de țări ale lumii, inclusiv SUA și Canada, dar și drept crimă împotriva omenirii, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European”, a declarat Ivan Gnatișin, consilier al Ambasadei Ucrainei în R Moldova.
Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca „Holodomor” (în limba ucraineană: „Голодомор”), a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de victime estimat la câteva milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!