Actualitate

Concursul „Moștenire” la cea de-a XXV-a ediție jubiliară

Menirea acestui concurs este de a cultiva spiritul patriotic în rândul tinerilor, de a determina elevii să studieze aprofundat și să înțeleagă adevărul istoric, de a-i îndemna să promoveze valorile românești-europene, dar și să cunoască cultura și literatura română. Elevii care au participat la concurs au avut sarcina de a elabora o lucrare științifică cu referire la una dintre temele aferente unei secțiuni, la discreția participantului, care mai apoi a fost prezentată în fața comisiei formată din cadre didactice de la nivel raional și republican.

Câștigătorii locului I vor beneficia de o călătorie la Paris, cei de pe locul II vor descoperi locurile istorice și culturale din România, iar cei de pe locul III vor vizita mai multe destinații istorico-culturale din Republica Moldova. Toți participanții la concurs au primit diplome, cărți, materiale informative și pixuri din partea asociației ,,Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei".

Printre invitații de onoare prezenți la eveniment se enumeră doamna europarlamentar Maria Grapini, care a oferit câștigătorilor de pe locul I, II, III și mențiune – premii bănești, dar și diplome și cărți pentru toți participanții, dumneai susținând acest concurs și la cea de-a XXIV-a ediție. Gazdele concursului au fost onorate cu prezența și de către membrii conducerii liceului ,,Ștefan cel Mare" din Târgul Neamț, România. Un moment caracterizat de un amalgam de sentimente deosebite în cadrul acestui eveniment a fost dat și de semnarea acordului de parteneriat dintre liceul ,, Ștefan Holban" din Cărpineni și liceul ,, Ștefan cel Mare" din Târgul Neamț. Mai mult decât atât, la eveniment au fost prezenți membri ai asociației europene ,, Constantin Brâncuși" de la Paris, reprezentanți de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, domnul Grigore Cobzac – deputat în Parlamentul Republicii Moldova și președintele Asociației Patronale pentru Industria Ușoară – doamna Alexandra Can.

Concursul a beneficiat de un proiect care a fost realizat în cadrul programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului pentru relații cu diaspora și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Participând în calitate de co-organizator al concursului și consilier al asociației ,, Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei" am trăit sentimente profunde de mândrie văzând că tânăra generația promovează valorile istorice și culturale românești, dă dovadă de spirit patriotic, de dragoste de neam și de țară și că este dornică să studieze aprofundat istoria și literatura română. Acești elevi reprezintă flacăra vie în speranța de mâine, ei trebuie încurajați, apreciați și promovați pentru a evolua și mai mult, și nu în ultimul rând pentru a deveni oameni de valoare.

Finalul festivității de premiere a participanților concursului a fost dat de cântece și dansuri de voie bună din partea elevilor liceului ,,Ștefan Holban" în speranța că ne vom revedea și la anul în aceeași componență sau chiar mai extinsă. Prin urmare, mulțumiri se aduc doamnei director de la liceul ,, Ștefan Holban”, Tamara Macari și cadrelor didactice de acolo pentru buna organizare, ospitalitate, pregătirea elevilor pentru concurs și implicarea de care au dat dovadă.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă opinia sau poziția oficială a Biroului relații cu diaspora al Cancelariei de Stat.

Alina Stanciu
Consilier asociația ,, Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei" cu sediul la Paris
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *