Confesiunile unui asistent la examenele de BAC
BAC-ul de anul acesta a fost unul obişnuit. De câţiva ani se ştie că directorii de licee adună bani pentru asistenţii lor, ca să le permită absolvenţilor să copieze. Anul acesta, actualul ministru a încercat marea cu degetul, dar s-a ciocnit de o schemă perfect elaborată şi extrem de funcţională.
Cum arată această schemă? „Tranzitarea” absolvenţilor din instituţia lor în altă instituţie este prima etapă (verigă) a acestei scheme. Directorii de liceu (tot ei şi directori ai centrelor de BAC!) se înţeleg între ei, adunând de la părinţi suma de bani convenită. Astfel, banii din Centrul A ajung în Centrul B şi toată lumea e mulţumită. A doua etapă (verigă) constă în repartizarea banilor, stabilirea sumei pe care o primeşte fiecare asistent, dar şi a sălii în care este cea mai mare nevoie să se asigure copiatul, acolo şi merg cei mai mulţi bani. A treia etapă (verigă) o constituie asistenţii propriu-zişi care şi asigură copiatul. Aici e buba: dacă asistentul e integru şi nu permite copiatul este avertizat de către absolvenţi, dar şi de către preşedintele Centrului de BAC că „la anul nu vei mai fi în comisie”. Unii asistenţi cedează, stau cu frica în spate, tinerii doar au dat bani şi se pot răzbuna…
Ministerul Educaţiei nu-şi va rezolva problemele cu cei de la Anticorupţie. Doar o transparenţă totală ar putea pune capăt acestui sport naţional, numit copiatul. Explic despre ce fel de transparenţă e vorba. Oficial, nu se ştie cine face parte din comisia de elaborare a testelor pentru BAC, neoficial însă se ştie foarte bine… Aceştia sunt apropiaţi ai Ministerului Educaţiei.
De zeci de ani preşedinţi ai centrelor de BAC sunt directorii de licee, adevăraţi „feudali”, stăpânitori de suflete şi de resurse financiare. Un concurs adevărat, organizat transparent, care ar permite alegerea unui om onest, ar da mai multă credibilitate şi valoare morală postului de preşedinte al Centrului de BAC. Tot prin concurs trebuie aleşi şi asistenţii.
O altă problemă sunt examenele orale (despre care se vorbeşte că vor fi introduse). Dacă nu vor fi judicios organizate, iar rezultatele lor nu vor putea fi verificate, examenele orale vor deschide un nou front naţional de luare şi dare de mită!
Examenele de la BAC ar trebui să se desfăşoare calm, în instituţia „natală” a candidaţilor care ar şti că asistentul pe care chiar dacă nu-l cunosc nu va permite copiatul, sub nicio formă. Vorbim despre o şcoală prietenoasă copiilor, dar în realitate, în final, suntem cei mai mari duşmani ai elevilor pe care îi tratăm ca pe nişte delicvenţi. „Buba”, repet, e în altă parte.
Ministrul actual vrea să schimbe situaţia, dar, din păcate, nu reuşeşte fiindcă e înconjurat de oameni vechi, cărora le place aşa cum este, adică aceiaşi directori „feudali”, preşedinţi ai centrelor de BAC, numiţi în funcţie pe timpul lui Brejnev, aceiaşi inspectori… cuminţi şi ascultători…
Asta e problema: ministrul e altul, alţii sunt şi elevii, numai „feudalii” sunt aceiaşi… Iar noi vrem să dispară mita şi copiatul…
(Melinte Vărzaru, profesor de liceu, asistent la examenele de BAC)