Consiliul Suprem de Securitate a solicitat majorarea rezervelor obligatorii pentru produsele alimentare
Marți, 7 iunie, șefa statului, Maia Sandu a solicitat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate măsuri pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova pentru perioada 2022-2023 în contextul impactului pe care îl are războiul din Ucraina asupra regiunii, scrie Anticorupție.md.
Consiliul Suprem de Securitate a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în 2022-2023 pentru asigurarea accesului produselor moldovenești pe piețele și rețelele de comercializare, pentru eliminarea efectelor poziției de monopol a unor agenți economici și pentru sporirea productivității muncii în sectorul agricol.
Astfel, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat ca, în termen de patru săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor să elimine surplusul de acte în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.
De asemenea, Consiliului Concurenței i s-a recomandat să supravegheze piețele relevante, să investigheze și să sancționeze prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor trebuie să asigure fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.
În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor trebuie să revizuiască procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.
În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.
În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Interne vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.
Sursa: Anticorupție.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!