Economie

Contrabanda cu ţigări cauzează pierderi de venituri în valoare de 10 miliarde EUR în UE

În calitate de comisar responsabil cu protejarea intereselor financiare ale UE, sunt foarte preocupat de pierderile enorme de venituri înregistrate de bugetele UE şi de cele ale statelor membre ca rezultat al contrabandei cu tutun. Acestea sunt estimate în prezent la 10 miliarde de euro pe an. În practică, această pierdere înseamnă mai puţine investiţii în servicii vitale precum sănătatea, educaţia şi infrastructura. Este vorba despre o chestiune presantă, în aceste vremuri de criză economică şi restricţii bugetare. 

Grupurile infracţionale fac profituri substanţiale din contrafacerea şi contrabanda cu ţigări, dar fumătorii care cumpără un pachet ieftin de ţigări nu realizează probabil faptul că ei generează astfel un profit pentru infractori. Aş dori doar să-i reamintesc fiecărui cetăţean care este tentat să cumpere de la comercianţii ilegali că nu face altceva decât să-şi fure propria căciulă. Nu ştiţi unde au fost produse ţigările şi nu cunoaşteţi riscurile la care vă expuneţi fumându-le. Ele reprezintă o ameninţare crescută pentru sănătatea dumneavoastră.

Din aceste motive, Comisia îşi intensifică în prezent eforturile împotriva contrabandei. În luna iunie a acestui an, am propus un plan de acţiune care să fie pus în aplicare împreună cu statele membre şi cu vecinii săi răsăriteni pentru a pune capăt contrabandei cu ţigări şi alcool de-a lungul frontiere estice a UE.

Dimensiunea problemei

Majoritatea ţigărilor intră în UE în mod ilegal pe la frontiera de est. Ele sunt fie contrafăcute, fie sunt ţigări ieftine (aşa-numitele "cheap whites") fabricate în mod legal într-o ţară şi apoi traficate. O marcă prolifică de "cheap whites" este Jin Ling. Aceste ţigări de contrabandă sunt produse de Baltic Tobacco Factory (BTF) în enclava rusă Kaliningrad, între Lituania şi Polonia. Doar în anul 2009, 400 de milioane de ţigări marca Jin Ling au fost confiscate de către autorităţi în UE. Experţii estimează că aceasta ar putea reprezenta doar 5 %-10 % din cantitatea totală traficată.

Multe ţigări ilicite ajung pe pieţele cu fiscalitate ridicată din Regatul Unit, Irlanda şi Germania, dar o proporţie semnificativă este de asemenea vândută la nivel local, în regiunile de frontieră ale UE. Consumul de ţigări ilegale depăşeşte circa 90% din totalul consumului din anumite regiuni de frontieră. Tentaţia de a cumpăra ţigări ieftine de pe piaţa neagră are ca efect răspândirea dependenţei de tutun în rândul grupurilor vulnerabile, în special al tinerilor. Mai grav, aceste ţigări nu respectă standardele de sănătate stabilite de legislaţia UE privind controlul tutunului.

Diferenţele semnificative de preţ fac contrabanda profitabilă. În timp ce un pachet de ţigări premium costă aproximativ 8,55 euro în Irlanda, acesta ar putea costa doar 1,05 euro în Moldova. Un pachet de "cheap whites" poate fi achiziţionat cu doar 20 de cenţi într-una dintre ţările vecine din estul UE. Marjele de profit substanţiale rivalizează cu cele provenite din traficul de stupefiante, dar sancţiunile sunt mult mai lejere. Traficanţii îşi concentrează adesea operaţiunile în ţări unde controalele sunt relaxate, funcţionarii vamali sunt coruptibili iar sancţiunile aplicate sunt cele mai puţin severe. Echipamentul şi infrastructurile de la frontiera de est sunt deficitare şi inadecvate. Capacitatea noastră de a împiedica traficul şi a captura infractorii este compromisă de schimbul insuficient de informaţii la nivel naţional şi internaţional din regiune. Toate aceste probleme trebuie în mod clar rezolvate.

Lupta împotriva afluxului de produse de contrabandă, în special de ţigări, din ţări vecine cum ar fi Rusia, Ucraina, Moldova şi Belarus a devenit, în consecinţă, o prioritate pentru Comisia Europeană. Există deja numeroase iniţiative UE în vigoare, dar este evident că acestea nu sunt suficiente pentru a face faţă dimensiunii problemei. Trebuie să depunem eforturi pentru găsirea unei soluţii cuprinzătoare, împreună cu statele membre ale UE şi ţările vecine din est.

Stoparea tentativelor de contrabandă

Planul de acţiune al UE propune o serie de măsuri concrete şi operaţionale care să vină în sprijinul eforturilor noastre de a eradica traficul de ţigări. Acestea includ de exemplu instalarea de echipamente de ultimă oră (scanere, unelte de recunoaştere, vedere nocturnă) la punctele de trecere a frontierei, fapt ce va facilita depistarea traficului. Introducerea de sancţiuni şi pedepse echivalente pentru contrabandişti în toate statele membre va reduce "oferta" de pedepse. Diminuarea treptată a diferenţelor în ceea ce priveşte rata accizelor pe produsele din tutun dintre UE şi vecinii săi va contribui de asemenea la stoparea tentativelor de trafic. Pentru a combate criminalitatea transfrontalieră, trebuie să procedăm la un schimb mai larg de date operative între autorităţile vamale naţionale din statele membre şi vecinii noştri. Prin dezvoltarea unei cooperări puternice cu ţările terţe în ceea ce priveşte combaterea contrabandei, putem rezolva mai eficient această problemă. Aceasta este una dintre priorităţile cheie în contextul cadrului strategic pentru cooperare vamală care a fost deja convenit cu Rusia. Aceeaşi abordare este, de asemenea, în curs de desfăşurare cu Ucraina, Moldova şi Belarus.

Încerc să obţin sprijinul partenerilor noştri din statele membre şi ţările vecine pentru a pune în aplicare aceste măsuri. România joacă, de asemenea, un rol cheie în ceea ce priveşte combaterea acestei probleme. Cetăţenii trebuie să se gândească bine înainte de a cumpăra ţigări de contrabandă sau ţigări contrafăcute, deoarece susţinerea pieţei negre nu aduce beneficii reale pe termen lung. Invit la un efort coordonat pe termen lung la nivel internaţional, pentru combaterea contrabandei cu ţigări. Lupta împotriva acestui tip de fraudă este o responsabilitate comună şi doar printr-o colaborare strânsă putem da o adevărată lovitură traficanţilor.

Algirdas Šemeta

Comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă
Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *