Copceac, un sat de oameni îndrăgostiţi
Totodată, Profir şi Ecaterina Daşchevici şi-au celebrat cea de-a 62-a aniversare din ziua nunţii, iar Iacob şi Elizaveta Negrescu – a 57-a. O frumoasă coincidenţă – toate perechile omagiate au crescut câte şase copii, cu excepţia soţilor Daşchevici, care au nouă copii şi 22 de nepoţi.
„Satul este plin de viaţă”
La Copceac, nunţile de aur au devenit o tradiţie. Pentru un sat cu o populaţie de doar 2.537 de locuitori, să sărbătoreşti într-o singură zi 31 de nunţi de aur, este, totuşi, un lucru neobişnuit.
Localitatea este situată la o margine de ţară, se învecinează cu satele Lazo, Semionovka, Mineailovka, Aleksandorvka din Ucraina şi Volintiri, Brezoaia din R. Moldova. Copceacul a luat fiinţă în toiul repopulării sudului Basarabiei, fiind menţionat documentar pentru prima dată în cadrul recensământului din 1817.
„Satul nostru e plin de viaţă, chiar dacă suntem departe de lume”, ne asigură Teodora Ciobanu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă”. Oameni ca la noi nu vei găsi nicăieri, iar cei în etate sunt ca nişte muzee ambulante”, afirmă ea.
În liceul din localitate învaţă 380 de elevi, instruiţi de 42 de cadre didactice. Majoritatea absolvenţilor îşi continuă studiile la instituţii de învăţământ superior. Liceul e pe primul loc în raion la mai multe capitole. „Suntem mereu în căutare de proiecte. Împreună cu Asociaţia părinţilor, am început, în cadrul unui proiect, renovarea sistemului de încălzire pe bază de biomasă. În 2005, în incinta liceului, am deschis Muzeul „Casa părintească”, acesta fiind adeseori vizitat de oamenii în etate. Prima podoabă a satului este biserica. Ea, la noi, a funcţionat întotdeauna. Ca şi liceul, a fost renovată pe banii adunaţi de la gospodarii satului. Unele familii au dat şi câte o mie de lei. Avem un centru al medicilor de familie şi o grădiniţă, frecventată de 130 de copii”, ne spune Teodora Ciobanu.
Susţinuţi de „Focaro-Agro”
La Copceac activează mai mulţi agenţi economici, primul în top fiind SRL „Focaro-Agro”, care gestionează peste 3000 hectare de teren agricol, arendate de la ţărani şi are 326 de angajaţi. Întreprinderea are trei fondatori: Valeriu Belotcaci (director), Efim Lazarev (inginer-şef) şi Valentin Caracaş (agronom-şef). Ea dispune de o bază tehnico-materială bună – 52 de tractoare, şase combine şi 25 de camioane. Produce cereale, struguri, fructe şi legume. Este o gospodărie seminceră care dispune de seminţe de grâu, mazăre şi orz. Are contracte de multiplicare a seminţelor cu institutele specializate „Porumbeni” din Criuleni şi „Selecţia” din Bălţi.
„La noi, toţi lucrează pentru sat. În 2006 ne-am propus să deschidem o fermă de suine. Am construit şase grajduri, pe care le-am reutilat, altele două fiind aproape de finisare. Avem 2000 de suine, avem carne proaspătă, dar, din păcate, producţia noastră nu prea are loc pe piaţa autohtonă”, ne spune Valeriu Belotcaci.
„Am venit la nuntă-n sat…”
Înainte de a ajunge în incinta Liceului „Ion Creangă”, unde urma să aibă loc cele 31 de nunţi de aur, primarul Vasile Ţânţari a insistat să trecem pe la Anton Golinschi, un bun brigadier, căruia acum câteva zile i-a decedat soţia. L-am găsit cu cei doi feciori şi cu nepoţica Constanţa, dl Ţânţari exprimându-le condoleanţe din partea primăriei.
Apoi, ajunşi în sala de festivităţi, am găsit în jurul meselor pline 31 de perechi cu tâmple argintii. „Vă admirăm pentru modelul de viaţă pe care ni-l oferiţi. Să fiţi întotdeauna înconjuraţi de copii, nepoţi şi strănepoţi”, le-a urat primarul. El le-a înmânat tuturor diplome de merit, cadouri de preţ, iar Vasile Belotcaci, din partea „Focaro-Agro”, le-a oferit un premiu bănesc. Iacob şi Elizaveta Negrescu, Profir şi Ecaterina Daşchevici, Pavel şi Irina Negrescu, Anton şi Natalia Ţânţari, Anton şi Irina Popovici, Cristofor şi Ana Lazarev, Pavel şi Ana Chiperi, Petru şi Axenia Ciobanu sunt doar câteva din perechile care şi-au sărbătorit aniversarea căsătoriei în această zi. „Mă mândresc că sunt cel care am aprins pentru prima oară lumina în sat, iar soţia mea a fost prima croitoreasă din localitate. Acum, ne bucurăm de cei nouă copii, aşezaţi pe la casele lor, de cei 22 de nepoţi. Păcat că viaţa e scurtă…”, ne-a spus Profir Daşchevici, iar soţia lui a adăugat: „Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem cu bine la această vârstă…”.
Omagiaţii au fost felicitaţi şi de secretara primăriei, Cristina Belibov, de directoarea liceului, Teodora Ciobanu. În faţa tuturor a evoluat ansamblul etnofolcloric din localitate.
Spre seară, am intrat în casa soţilor Negrescu, unde copiii şi nepoţii lor s-au adunat să-i felicite. „Mi-am dorit mult să ajung în această zi. Pentru asta, am făcut contract cu moartea, ca să mă lase în pace”, a glumit mătuşa Elizaveta. Toată viaţa a muncit cu soţul în colhoz, acum e pensionară. „Ca fiică mai mare, le mulţumesc pentru că ne-au crescut cu dragoste. Am fost întotdeauna bine îmbrăcaţi şi bine hrăniţi, părinţii fiindu-ne mereu un exemplu bun”, a spus Nina Negrescu-Ciumac, profesoară la liceul din localitate, după care a urmat masa mare, ca la o nuntă adevărată….