Cordon bleu
Ingrediente
– 400 gr piept de pui
– 90 gr șuncă fiartă
– 60 gr cașcaval (sau caș)
– 30 gr făină
– un ou
– trei linguri de pesmet
– 30 gr unt
Mod de preparare
Tăiați carnea și așezați-o într-o folie de plastic pe care ulterior o veți bate până când va ajunge la grosimea dorită, apoi se condimentează. Se pune pe ambele fețe ale cărnii câte o felie de șuncă și una de cașcaval, apoi se prinde cu o scobitoare. Se dă prin făina, prin ou, apoi se tăvălește prin pesmet. Se pune untul în tigaie la încins cât să acopere ruloul de carne până la jumătate. Se prăjește pe ambele fețe.
Cartofii prăjiți și o salată proaspătă de roșii și castraveți sunt garnitura perfectă pentru cordon bleu.
Notă:
Ospețele lor deveniseră mai târziu atât de cunoscute, încât apăruse expresia a prepara o rețetă „au cordon bleu”. Cel mai priceput dintre ei purta un cordon albastru ca semn de recunoaștere a cunoștințelor în domeniu. Adică o bucătărie de înaltă clasă. Astăzi, prin cele 27 de școli oficiale de pe întreg globul, „Cordon bleu” este un reper culinar de prestigiu.
Din păcate, în bucătăria românească se face încă confuzia și în loc de „cordon bleu” se spune „gordon bleu”… În multe culturi, Panglica albastră semnifică ceva de înaltă calitate, la noi nu, vreun produs distins cu Panglica sau Cocarda albastră nu ne-ar spune nimic… Poate învățăm și noi până la urmă…