Cozonac de Crăciun
Ingrediente:
– 250-375 grame stafide mari (deschise la culoare)
– 125 grame stafide de Corint (mai mici, închise la culoare)
– două linguri de rom
– 84 grame drojdie (două cuburi)
– două lingurițe de zahăr
– 250 ml lapte călduț
– 750 grame făină, în plus pentru prelucrat
– 125 grame zahăr
– un plic de zahăr vanilat
– un vârf de cuțit sare
– două lingurițe coajă de lămâie rasă fin
– șase picături aromă de ulei de migdale amare
– un vârf de cuțit de praf de nucșoară
– un vârf de cuțit de praf de cardamon
– 250 grame de unt topit
– 100 grame coajă de lămâie confiată, tocată mărunt
– 100 grame migdale decojite, măcinate
– 75 grame unt pentru uns
– zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare
Stafidele mari și cele de Corint se țin în rom circa 20 de minute, apoi se scurg printr-o sită. Se rupe drojdia bucăți și se pune într-un castron mic, se adaugă două lingurițe de zahăr și trei linguri de lapte, se amestecă și se lasă 15 minute la temperatura camerei.
Se pun două treimi din făină într-un castron. Se face o adâncitură la mijloc, în care se adaugă zahărul, coaja de lămâie, aroma de migdale, condimentele, untul și zahărul vanilat.
Se toarnă deasupra laptele cu drojdia și se amestecă, începând din centru, cu restul de lapte și cu celelalte ingrediente. Apoi se adăugă și restul de făină și se frământă aluatul până devine omogen și se desprinde de pe marginea castronului. Se incorporează în aluat cele două tipuri de stafide, coaja de lămâie și migdalele, prin frământare.
Se lasă aluatul acoperit la cald timp de 60 de minute, ca să crească. Se presară un strat subțire de făină pe suprafața de lucru, se mai frământă și se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, până ce devine elastic și nu mai este lipicios.
Pentru a forma cozonacul, se întinde aluatul ca o foaie rotundă, cu diametrul de 35 cm. Se pliază una din părți până peste mijloc, obținând forma specifică a acestui tip de cozonac.
Se tapetează tava cu hârtie pentru copt. Se pune cozonacul în ea, se acoperă și se ține la cald până ce cozonacul crește în înălțime și lățime cam cu jumătate din dimensiunile inițiale.
Se încinge cuptorul la 250°C (230°C cu ventilator sau treapta 6).
Se introduce cozonacul în cuptorul încins și se reduce temperatura cuptorului la 160°C (140°C cu ventilator sau treapta 1-2) unde se coace 45-55 de minute.
Pentru a-l unge, se topește untul într-o crăticioară. Se scoate cozonacul din cuptor.
Notă:
Când este gata, se unge din abundență cu unt și se presară cu un strat subțire de zahăr pudră, apoi se înfășoară în folie de aluminiu. Înainte de a fi servit, se pudrează din belșug cu zahăr pudră.
Timpul Suplimentul Femeia