Ultima oră

Crimeea cere protecţia Moscovei în faţa “extremiştilor” care protestează la Kiev

Asemenea posturilor de televiziune publice din Rusia, manifestanţii opoziţiei sînt consideraţi în Crimeea "extremişti şi neonazişti", care urmăresc să "fie dată uitării istoria şi limba rusă" în rîndul locuitorilor din republica autonomă.

Peninsula, care a aparţinut iniţial Rusiei, în cadrul URSS, a fost alipită la Ucraina în 1954. Portul Sevastopol adăposteşte Flota rusă a Mării Negre în baza unui acord între Kiev şi Moscova, iar oraşul are un statut special în cadrul Crimeei şi se află sub administraţia autorităţilor centrale de la Moscova.

Tendinţele separatiste au început să se facă simţite în regiune în urma intensificării manifestaţiilor de la Kiev. În acest context, Parlamentul local a sugerat la începutul lunii februarie că ar dori amendarea Constituţiei locale, exprimîndu-şi dorinţa ca aceasta să prevadă că Rusia este "garanta" autonomiei republicii, în raport cu Ukraina.
În replică, serviciile speciale ukrainene au deschis o anchetă pentru "atingere adusă integrităţii teritoriale" în urma acestor declaraţii, care au relansat speculaţiile privind repetarea scenariului "georgian" în Ukraina.

Tătarii din Crimeea reprezintă în prezent 12 la sută din cei două milioane de locuitori ai teritoriului. Ei au susţinut activ Revoluţia portocalie prooccidentală din 2004 şi în prezent se află printre participanţii la protestele care au loc în Ukraina de la sfîrşitul lunii noiembrie, în urma refuzului autorităţilor de la Kiev de a semna Acordul de Asociere cu UE în favoarea apropierii de Rusia. Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a denunţat într-un interviu pentru AFP "noile tendinţe separatiste inspirate de Rusia".
"În acest moment, nu poate fi exclusă total o intervenţie rusă în Crimeea, iar la nivel ideologic ne aflăm deja la acel moment", a apreciat liderul comunităţii.

De cîteva zile, locuitorii din Simferopol pot urmări în mijloacele de transport în comun din oraş un videoclip cu imagini ale violenţelor din Syria, Libia, Egipt, dar şi cu ciocnirile care au avut la sfîrşitul lunii ianuarie la Kiev. Comentariul de la finalul videoclipului denunţă "lovitura de stat" şi "ingerinţa străină" în Ukraina.

Sursa: Mediafax.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *