Cu ce rămânem după Olimpiada de la Londra?

Cu ce rămânem după această ediţie? Cu extraordinara prestaţie de adio a americanului Michael Phelps, cel mai medaliat olimpic din istorie. Cu cele şase medalii cucerite la Londra – patru de aur şi două de argint – "Glonţul din Baltimore" ridică ştacheta la o înălţime greu, dacă nu imposibil, de depăşit: 22 de medalii, împărţite în 18 aur, două argint, două bronz.
Rămânem cu imaginea "fulgerului" Usain Bolt şi cu declaraţiile maliţioase ale americanilor, recte Carl Lewis, vizavi de performanţele sprinterilor din Jamaica. Bolt a devenit primul atlet din istorie care face tripla (100m, 200m şi 4x100m) la două Jocuri Olimpice consecutive.
Rămânem cu imaginea sud-africanului Oscar Pistorious, primul atlet cu ambele picioare amputate participant la JO. Lupta lui cu prejudecăţile este o lecţie teribilă de viaţă. Pistorious nu s-a calificat în finala de la 400 de metri, dar a fost ovaţionat mai ceva ca un campion olimpic.
Rămânem cu fuga şi foamea de trofee olimpice a marilor naţiuni, cele care investesc sume enorme în sport. Primele zece ţări din clasamentul pe medalii au adunat împreună aproape două treimi din medaliile de aur (195 din 302).