Carte

Cu Lucian Blaga, într-o lume plină de mister…

Menţionăm că aceasta a fost singura manifestare organizată la Chişinău în ziua în care, acum cinci decenii, poetul lacrimii şi al luminii a urcat la ceruri. 

Oaspeţi ai Salonului au fost acad. Mihai Cimpoi, scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă, ziarista Raisa Rohac, profesoarele Eudochia Costiuc şi Valentina Curechi. 

Elevii de la Liceul teoretic „Gaudeamus” au prezentat recitaluri din poezia lui Lucian Blaga şi au vorbit despre viaţa şi activitatea poetului. Nina Abageru s-a referit la motivele luminii şi ale iubirii în creaţia scriitorului, iar Diana Hămuraru – la metafizica vieţii şi a morţii. Olga Şimon a recitat poezia „Strofe de-a lungul anilor”, în care se pun sacramentalele întrebări: „mai e nevoie de vreun vers?”, „mai e nevoie de cuvânt?”, mai e nevoie de destin?” astăzi, când internetul le substituie pe toate. Ştefan Bojoca a subliniat faptul că sensibilitatea lui Blaga este turnată în cuvinte, iar Viorica Tabac a recitat poezia „Poeţii”: „Ei tac ca roua. Ca sămânţa. / Ca un dor / Ca apele ei tac, ce umblă subt ogor”…

În cadrul Salonului, acad. Mihai Cimpoi şi-a lansat cartea „Lucian Blaga. Paradisiacul. Lucifericul. Mioriticul” (poem critic), ediţia a II-a actualizată, apărută recent la Editura „Dacia XXI” din Cluj-Napoca, în colecţia „Mari Scriitori Români”. Lucrarea conţine 16 eseuri, dintre care trei sunt inedite. El a afirmat că misterul poeziei lui Blaga este inclus în versul-crez al poetului: „Eu nu strivesc corola de lumini a lumii”. „La Blaga, lumea porneşte de la originile ei genetice, aurorale, ea nu este o lume gata plăsmuită, cu un nume precis; e o lume în lumire şi în numire, o lume ce se zămisleşte între Mume şi Nume”, a mai spus criticul. Pe marginea volumului s-a pronunţat scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă, care a amintit despre faptul că, pe parcursul anilor, Mihai Cimpoi a trecut de la Mihai Eminescu la George Bacovia, Constantin Brâncuşi, Lucian Blaga, Ion Barbu şi la alte mari personalităţi ale culturii româneşti. Tot aici, directoarea bibliotecii, Parascovia Onciu, a prezentat volumul „Meridian Blaga”, care cuprinde eseuri despre omagierea scriitorului la diverse manifestări.

Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895, la Lancrăm, lângă Sebeş, comitatul Sibiu. S-a stins din viaţă la 6 mai 1961, la Cluj şi a fost înmormântat în ziua sa de naştere, 9 mai, în cimitirul din Lancrăm. În 1956 a fost propus la Premiul Nobel, însă autorităţile comuniste ale României nu au sprijinit această idee. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *