Cu un „butoi cu vânt” și-a scăpat tatăl de-o cheltuială de 150 mii lei
Micul inventator
Deși abia a terminat clasa a VII-a, Cătălin Bețivu din Chișcăreni, Sângerei, a reușit cu un simplu butoi să-l scape pe tatăl său de cheltuieli în valoare de 150 mii lei. Băiatul care a studiat la școală cursul „Conservarea energiei”, a hotărât să-și ajute tatăl care avea nevoie de curent electric pe malul iazului pe care-l deține, într-o zonă în care nu există rețele electrice. Astfel, dintr-un butoi de 200 de litri, o roată de bicicletă și o curea de la mașină a construit o turbină eoliană cu puterea de 12 volți. Acesta și-a prezentat proiectul la diferite concursuri de profil și în cadrul expoziției dedicate „Săptămânii Europene a Energiei Durabile”.
„Am proiectat o turbină eoliană cu amplasarea verticală a paletelor. Am făcut asta pentru că la iazul tatălui meu bat vânturi foarte puternice și m-am gândit să utilizez energia vântului pentru a ilumina vagoneta pentru paznici, pentru că până acum era iluminată cu un felinar care consuma săptămânal 5 litri de motorină, iar ca să ne conectăm la rețeaua națională e nevoie de 150 mii lei. Așa m-am gândit să reduc aceste cheltuieli”, îmi povestește Cătălin mândru de realizarea sa, după care învârte turbina ca să ne demonstreze cum funcționează. „Generatorul încarcă acumulatorul de 12 volți, de acolo curentul merge la o lampă led cu o putere totală de 21 de wați, care iluminează vagonul. Astfel nu mai sunt eliminate anual 360 de kg de CO2 în atmosferă”, subliniază mulțumit băiatul. Și tatăl băiatului este mândru de rezultat, mai ales că nu mai trebuie să scoată din buzunar nici un ban pentru iluminare. Mai mult, părinții lui Cătălin vor să investească și în panouri solare. „Vrem să utilizăm energia solară pentru a hrăni peștii, punând panouri solare deasupra apei. Ele vor încărca niște lămpi care noaptea vor lumina, iar musculițele, gâzele, țânțarii, vor cădea în apă. Astfel peștii vor avea cea mai bună hrană care sunt organismele vii”, explică băiatul proiectul său de viitor.
Tineri cu idei ECO revoluționare
Cătălin afirmă că s-a inspirat de pe Internet, dar a fost ajutat și de profesorul Nicolae Spânu. Acesta spune că băiatul a venit cu ideea de a construi o eoliană după ce la lecția de conservare a energiei elevii au avut de realizat pașaportul energetic al casei lor.
„Eu singur, cu 5 ani în urmă, când am trecut cursul de perfecționare ca să pot preda lecțiile, am învățat să fac pașaportul energetic. După curs am mers acasă și am făcut pașaportul energetic al casei mele. Și după ce am făcut câteva schimbări factura, de la 400-450 de lei lunar, a scăzut la 100-115 lei. La mine problema era că aveam frigiderul de pe vremea când încă mă căsătorisem, câștigat la nuntă. Consuma mult. Sunt multe mărunțișuri pe care fiecare acasă poate să le implementeze și să obțină economii”, remarcă profesorul Nicolae Spânu din Chișcăreni. El este mândru de discipolul său și remarcă faptul că deși instalația lui Cătălin e mică și aparent lipsită de importanță, anual se reduce emisiile de bioxid de carbon cu 340 de kg.
„Un alt discipol cu care mă mândresc a câștigat recent marele premiu la concursul de Business Planuri pentru Tineri. Tot în cadrul cursului conservarea energiei, Dorin Prisăcaru a construit o instalație de biogaz cu capacitatea de 200 de ml. Am văzut că funcționează, dar e cu capacitate mică. Așa că a construit o instalație mai mare, un reactor cu volumul de 1,7 m3. A început să producă biogaz în cantități mai mari pe care-l utiliza în gospodărie. Apoi, ca să utilizeze eficient biogazul a construit o fermă de prepelițe. Toate deșeurile de la fermă merg în reactor, iar biogazul se utilizează pentru producerea energiei electrice și termice. Astfel, Dorin a reușit să construiască o fermă independentă energetic”, a menționat profesorul Nicolae Spânu.
Soarele „bate” vântul în Moldova
De asemenea, vizitatorii cortului Energie şi Biomasă, amplasat în perimetrul havuzului central în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, au putut vedea pe lângă expoziţia de biocombustibil produs în R. Moldova și „butoiul cu vânt” al lui Cătălin, și cuptoare pentru uscare a fructelor, precum și o bancă şcolară cu bec electric şi ventilator ce funcţionează fără a fi racordate la reţeaua de curent electric. Mai mult, vizitatorii au putut să se plimbe cu motocicleta alimentată cu energie solară. Autorul acesteia, Nicolae Constantinov, care este și președintele Consiliului Coordonator al Asociației de Energie a Vântului din Moldova, întrebat fiind de unde i-a venit ideea să construiască o motocicletă care să meargă cu… soare, a răspuns: „În toată lumea se construiesc vehicule care funcționează pe energie solară. Am încercat și eu”.
Nicolae Constantinov s-a preocupat până recent de energia eoliană, însă, de patru ani acesta și-a focusat atenția pe metode de exploatare a energiei solare, și asta pentru că, spune el, energia vântului a cedat în fața energiei soarelui. „La noi sunt 230 de zile cu soare pe an, iar nivelul tehnologiilor a crescut rapid, sunt numeroși agenți economici care vând panouri solare. În acest mod s-au creat premise de dezvoltare a energiei solare, în defavoarea energiei eoliene. La noi viteza medie a vântului este de 3,5 m/s pe an, dar experții spun că dacă viteza medie este sub 6 m/s atunci nu este rentabil să investești în eoliene”, a punctat inventatorul.
Aceasta este prima ediție a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova și a fost organizată de proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în parteneriat cu Delegaţia Uniunii Europene. Evenimente dedicate securității energetice și energiei regenerabile au fost organizate pe parcursul întregii săptămâni atât în Chișinău, cât și în Bălți și Orhei. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova se va încheia duminică, 29 iunie cu un concert live în aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară. La concertul eco SUN DA-I Fest sunt așteptați următorii artiști: FURIOSNAILS, TOULOUSE LAUTREC, WHYNONA RYDERZ, UNIVOX, Laura BODORIN, ansamblul CONCORDIA. Tot duminică în Grădina Publică vor avea loc expoziții de tehnologii eco și târguri de obiecte handmade, confecţionate din materiale naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!