Actualitate

Cum am pornit de la un fake news în română și am ajuns la o întreagă rețea de site-uri rusești

Și deși ar putea să pară că povestea copilului, adoptat recent de o familie de români stabilită în SUA, nu mai este de interes public, se pare că pe internet încă circulă diverse știri. Marea lor majoritate sunt doar ca să genereze vizualizări, nefiind importante pentru public. Unele, în schimb, intră cu ușurință la categoria fake news.

În rolul principal se află un site fantomă înregistrat în Rusia.

Site-ul Register-news-24h.info susține că fata de 8 ani ar fi donat un rinichi tatălui său adoptiv, însă lasă de înțeles că acest lucru s-ar fi întâmplat fără acordul său. Mai mult decât atât, ”autorul” spune că ”Mama vitregă a acesteia a comunicat că Sorina a fost deacord pentru a ajuta noul ei tată, acesta de mulți ani avea probleme de sănătate, avea doar un rinichi după un accident rutier acesta a fost lipsti de unul”.

E greu de afirmat când a apărut prima dată ”știrea” pe site-ul Register-news-24h.info, întrucât nu există nicio dată afișată. Din distribuirile în grupurile pe Facebook putem însă să estimăm că ar fi fost publicată recent, după ce familia s-a întors în Statele Unite.

Articolul în cauză – care, apropo, te obliga să dai share pe Facebook sau click pe o reclamă (trebuie să facă și ei niște bani, nu?) pentru a citi conținutul, însă între timp bannerul a dispărut – a fost distribuit de 88 de ori în diverse grupuri*. A strâns în total 1,820 de interacțiuni (like-uri sau comentarii), însă înfricoșător este faptul că au luat contact cu acest fake news peste o mie de persoane!

Dragnea, Sorina și criminalul din Caracal

Așa am putea să simplificăm subiectele atinse de către site-ul în cauză. Probabil sunt mai multe, însă dat fiind faptul că e imposibil să accesezi toate articolele ce vizează România din pagina principală, e nevoie de folosirea unor extensii. Așa am ajuns la un articol despre crimele lui Gheorghe Dincă, de exemplu, din care ”aflăm” că ”Timp de 3 ani a ucis 12 fete. În curtea ucigașului din Caracal au fost găsite oase care confirmă…”. Spoiler alert: nu confirmă.

Tot de pe Register-news-24h.info aflăm că Valentin Dragnea, fiul fostului lider PSD, ar fi provocat un accident rutier iar tatăl său vrea să-l scoată din belele. Desigur, în prezent Liviu Dragnea se află după gratii, știrea fiind ceva mai veche. Despre asta a scris și KanalD aici, pe 14 iulie. Cel mai probabil, articolul se învârte de mai mult timp.

Dintr-un alt articol aflăm, tot despre Sorina, o altă informație: c-a murit dintr-un accident de mașină. Și această informație poate fi infirmată cu ușurință.

Știrile false trec bariera limbii

Cu certitudine exemplele oferite atât mai sus, cât și în cele ce urmează, nu-s singulare. E posibil ca site-ul, înregistrat în a doua ju ătate a anului 2018, să fie mult mai cuprinzător decât ne-am așteptat.

E important de menționat că pe pagina principală, care nu are nicio legătură cu articolele în română, apar atât articole în rusă, cât și în română – subiectele privesc, însă, Republica Moldova. Toate celelalte știri nu sunt publicate pe pagina principală, ci pot fi găsite doar prin studierea distribuirilor în grupuri. Așa am descoperit și un articol în franceză – conform căruia un artist ar fi fost găsit mort în casa sa.

Ce știm despre site
Consultarea mai multor servicii tip WHOIS nu ne afișează numele celui care a înregistrat site-ul, însă ne oferă un număr de telefon și un cod poștal (din Moscova). Acestea sunt legate de mai multe site-uri, dintre care câteva promit bani mulți pentru o muncă ușoară – citirea de știri.

Vorbim aici de o întreagă rețea de site-uri care, la o primă vedere, par a fi reale. Promit câștiguri materiale pentru prestarea de servicii de acasă, precum citirea știrilor și completarea de sondaje, însă oamenii susțin că acești bani n-ar fi venit niciodată.

Publicul țintă pare a fi, din datele furnizate de un serviciu online de verificării reputației unui business, într-o proporție mai mare american decât rus, chiar și când vorbim de un site în franceză.

Conform datelor furnizate de CuteStat.com, Register-news-24h.info are o valoare netă estimată la 1,200 de dolari și atrage zilnic aproape 900 de utilizatori unici.

E de notat, totuși, că cel mai probabil vorbim despre o rețea de site-uri care să colecteze date și să genereze venit, fiind mult mai improbabilă varianta unei campanii de dezinformare (din cauza lipsei consistenței, a numărului redus de site-uri care publică articole și așa mai departe).

*Cifra din momentul redactării acestui material.

https://mediastandard.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *