Război

Cum au reușit rușii să-și distrugă propriul sistem antiaerian folosit ca momeală pentru ucraineni VIDEO

Mass-media rusă a publicat în urmă cu câteva zile imagini cu nimicirea unui sistem antiaerian ucrainean S-300 de către o dronă kamikaze. Însă, Ucraina a susținut că, de fapt, acel sistem era unul rusesc.

Astfel, un grup de specialiști independenți a demonstrat, în baza mai multor dovezi foto-video și imagini de arhivă, că sistemul antiaerian a fost utilizat de forțele ruse ca „momeală” pentru a atrage forțele ucrainene. La sfârșit, acesta a fost neintenționat nimicit tot de către armata rusă.

Potrivit Ukraine Weapons Tracker, drona kamikaze a lovit radarul de iluminare al unui sistem antiaerian sovietic S-300 PS.

Forțele ucrainene au găsit în regiunea Herson minimum două asemenea radare și șase lansatoare de rachete S-300 PS distruse care au fost instalate în poziție de către forțele invadatoare ruse. Însă acele sisteme antiaeriene nu erau în dotarea celor din urmă.

Specialiștii independenți au precizat că sistemele fuseseră ale regimentului 50 de apărare antiaeriană al armatei ucrainene, care a fost staționat în Crimeea înainte de alipirea din anul 2014.

Imaginile de arhivă ale regimentului indică sisteme S-300 vopsite la fel ca cele găsite în Herson.

După alipirea ilegală a Crimeei, bateriile de S-300 nu au fost restituite Ucrainei, însă nu au intrat nici în dotarea forțelor ruse.

Prin urmare, specialiștii independenți de la Ukraine Weapons Tracker au concluzionat că radarele și acele vehicule au fost aduse pe frontul din Herson de către forțele ruse pentru a fi utilizate pe post de „momeli”, pentru a-i face pe ucraineni să irosească munții pentru a le distruge.

Metoda „maskirovka”, de folosire a acestor momeli pentru a păcăli inamicul, reprezintă o tactică utilizată de cele două armate în războiul din Ucraina.

În aceeași ordine de idei, în august Ucraina a desfășurat mai multe sisteme HIMARS false pentru a păcăli armata rusă să consume rachete scumpe cu rază lungă de acțiune. Aceste momeli ale ucrainenilor erau făcute din lemn.

Conform oficialilor ucraineni, minimum 10 rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi fost lansate de flota navală rusă din Marea Neagră asupra acestor ținte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *