Actualitate

Cum contribuie statul la educarea cetățenilor săi

În anul de învățământ 2016/2017, școlile au primit în clasa întâi cu două mii de copii mai puțin ca anul trecut.

Legea Educației: manuale gratuite

Potrivit articolului 41 al Codului Educației al Republicii Moldova, adoptat în 2014, în instituţiile de învățământ general, se utilizează manuale şcolare, elaborate în baza Curriculumului naţional. Cărțile sunt selectate şi editate prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Ministerul Educaţiei. Totodată, în lege se menționează că se pot utiliza şi manuale alternative, elaborate în baza Curriculumului naţional, selectate pe bază de concurs şi recomandate de Ministerul Educaţiei.

Cât despre manualele școlare, este menționat că, elevii din învăţământul primar sunt asiguraţi cu manuale şcolare în mod gratuit. Însă, realitatea nu este întotdeauna așa cum prevede legea. În școlile din țară, unii părinți sunt nevoiți să cumpere atât manuale, cât și suplimente școlare, prețul cărora am aflat că variază de la o instituție la alta.

Caiete suplimentare: 300-400 de lei

Natalia Nicolaescu este o tânără mămică care, anul acesta, și-a dus copilul în clasa întâi. La școala primară din sectorul Ciocana al Capitalei, părinții elevilor au achitat 360 de lei pentru caietele suplimentare. În acest pachet, care este pregătit de învățători, de cele mai multe ori, sunt două caiete pentru matematică și două caiete de scriere și de exerciții suplimentare la abecedar.

O altă mămică, al cărei copil frecventează un liceu din Capitală, spune că pentru setul din primul an de studii a achitat 400 de lei. „Mai avem opțional ceva de procurat, dar urmează să aflăm la adunarea de părinți ce anume vom mai cumpăra”, a spus părintele.

Statul susține un elev cu 78 de lei

Un simplu calcul al materialelor oferite de stat pentru elevii din clasa întâi, arată că acesta se implică cu câte 78 de lei pentru fiecare elev. În librăriile din țară, abecedarul costă 38 de lei, iar cartea de matematică – 40 de lei, în timp ce părinții sunt nevoiți să achite peste 300 de lei pentru rechizitele suplimentare școlare.

O altă școală, altă realitate. Olesea Ioniță este mama unui băiat care își face studiile în clasa a doua la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Capitală. Femeia spune că abia anul acesta a plătit pentru suplimentele manualelor școlare. „În clasa întâi nu am plătit bani pentru manuale sau pentru unele suplimente școlare. Am primit totul gratis”, spune mama elevului.

Mai puține manuale în școală

Liliana Josan menționează că, pentru copilul său a fost nevoită să cumpere și acel manual care trebuia să se ofere gratis: „În clasa copilului meu s-au dat cu zece manuale de matematică mai puțin și unii părinți au fost nevoiți să le cumpere. Motivul invocat a fost că anul acesta sunt mai mulți elevi și nu se ajung manuale pentru toți”.

Lidia Achiruș are o experiență de 40 de ani de predare la clasele primare la un liceu din Capitală. Ea a spus că în cadrul liceului unde activează, elevii din clasa întâi primesc două cărți de la bibliotecă, pe care le întorc înapoi la sfârșitul anului școlar, iar abecedarul îl primesc cadou. De la biblioteca instituției, elevii primesc manualul de matematică și cel de educație moral spirituală. Învățătoarea a adăugat că elevii au nevoie de suplimente la fiecare obiect, la unele chiar câte două. „Aceste suplimente sunt binevenite pentru elevi, fiindcă îi ajută să se orienteze mai bine. Însă, să nu fie prea multe. În librării, se regăsesc multe suplimente, toate bune, însă noi, cadrele didactice, le selectăm pe cele mai bune”, afirmă învățătoarea. Cadrul didactic a mai amintit că elevii din ciclul primar nu au nevoie de multe manuale sau caiete. „Copiii trebuie să se bucure de copilăria lor”, a menționat pedagogul.

Iustina Franțuz, șefa secției asigurare didactică din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport, a confirmat pentru ziarul TIMPUL că elevii din clasele întâi primesc doar abecedarul gratis și o carte de matematică, care ulterior o întorc la bibliotecă. „Elevii din clasa întâi au nevoie de aceste două cărți. Cei din clasele mai mari, primesc mai multe cărți de la bibliotecă, pe care ulterior le înapoiază. Dacă au nevoie de alte materiale, eu nu cunosc”, a spus responsabila.

Psihologul Vitalie Popescu este de părere că statul ar trebui să se implice mai mult în educația cetățenilor săi. „Îmi pare rău că părinții trebuie să plătească acești bani. Ce se întâmplă când părinții nu au resurse pentru rechizitele școlare? În cazul când părinții nu își permit, copiii se simt marginalizați. Dacă ei nu vor avea caietele sau cărțile respective, neapărat vor fi presați de învățători, pentru că aceștia nu pot lucra în regim normal. Situația dată, garantează traume copiilor”, a precizat specialistul.

În aceeași ordine de idei, psihologul a amintit că sistemul educațional din țara noastră este foarte mare și intens, cu multe ore, atât pentru cei din ciclul universitar, cât și pentru cel primar. „Dacă s-ar putea optimiza orele de studiu prin micșorarea acestora, precum și a numărului de cursuri, s-ar economisi și bani. Atunci vom avea bani pentru profesori, manuale și alte materiale didactice. Astfel, statul va putea asigura cele necesare pentru educația tinerei generații”, a conchis psihologul.

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică numărul de elevi înmatriculați în clasa întâi la școli este în scădere în ultimii 15 ani. În anul 2000, au fost înregistrați aproape 57 de mii de elevi, iar anul acesta doar 33 de mii de copii au pășit prima dată la școală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *