Cum încearcă Putin și Lukașenko să destabilizeze Polonia
Kremlinul și-a intensificat recent operațiunile de influență care vizează Polonia, cu agenți și oficiali ruși și belaruși, inclusiv Vladimir Putin, răspândind propagandă în societatea poloneză prin mesaje care stârnesc scepticismul cu privire la sprijinirea Ucrainei, la care se adauga tot mai multe actiuni de spionaj pe teritoriul polonez.
Un oficial polonez a detaliat pentru The Daily Beast amenințările venite din partea Moscovei, în contextul în care polonezii se pregătesc de alegeri parlamentare în toamnă, iar în ultimele săptămâni, guvernul de la Varșovia a trimis mii de trupe și elicoptere de luptă la granița cu Belarus pentru a preveni un posibil conflict cu mercenarii din Grupul Wagner.
Contextul
Preşedintele polonez a anunţat zilele trecute că viitoarele alegeri legislative din ţara sa vor avea loc la 15 octombrie, în conformitate cu prevederile constituţionale. „Am decis organizarea acestor alegeri pe 15 octombrie 2023,” a anunţat Andrzej Duda pe reţeaua socială X, fostă Twitter.
Convocarea de către președintele Duda a alegerilor pentru Seim (camera inferioară a parlamentului Poloniei) și Senat pentru 15 octombrie nu face decât să oficializeze o campanie electorală care s-a declanșat de fapt de mai multe luni.
În joc sunt cele 460 de mandate ale Seimului, alese prin reprezentare proporțională cu scrutin de listă regională și prag național de 5% pentru partide și 8% pentru alianțe, precum și cele 100 de mandate ale Senatului.
Scena politică poloneză a fost destul de stabilă în ultimii ani și constă practic în cinci partide sau alianțe care acoperă tot spectrul de la extrema dreaptă la stânga.
Partidul Legii și Dreptății (PiS) este condus de co-fondatorul său, vice-premierul Jaroslaw Kazynski (alături de fratele său geamăn, Lech, decedat în 2010 când era președintele Poloniei într-un accident de avion în Rusia), secondat de premierul Mateusz Morawiecki.
Aflat la putere din 2015, PiS încearcă să câștige un al treilea mandat consecutiv la guvernare, fapt fără precedent în Polonia după căderea regimului comunist în 1989. PiS este considerat un partid populist de dreapta care combină politicile intervenționiste în economie cu conservatorismul social și naționalismul cu accente xenofobe, mai ales în raport cu Rusia și Germania. Până la convocarea alegerilor, PiS era plasat în fruntea sondajelor de opinie cu 32 – 38% din opțiunile alegătorilor.
De mai multe săptămâni, comentatorii au indicat data de 15 octombrie ca fiind cea mai probabilă pentru alegeri, precizând că aceasta ar cădea cu o zi înainte de sărbătorirea anuală a Papei Ioan Paul al II-lea, care este un erou național pentru mulți în Polonia.
De asemenea, tot pe 15 octombrie, la aceeaşi dată cu alegerile parlamentare, cetăţenii polonezi vor fi invitaţi să-şi spună părerea cu privire la menţinerea gardului de la graniţa cu Belarus. Alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin „eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus, ” a scris recent ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Polonia şi-a consolidat anul trecut graniţa cu Belarus cu un gard metalic de 5.5 metri înălţime care se întinde pe o lungime de 187 kilometri. Dacă în momentul construcţiei gardului iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie, acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.
În ultima vreme în Polonia a crescut preocuparea cu privire la activităţile mercenarilor ruşi Wagner din Belarus şi la creşterea numărului de imigranţi veniţi din regiuni în criză care vor să ajungă în mod clandestin în Uniunea Europeană via Belarus.
Săptămâna trecută, ministrul Blaszczak a anunțat că Polonia plănuiește să mute până la 10.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus pentru a sprijini Garda de Frontieră.
„Aproximativ 10.000 de soldați vor fi la graniță, dintre care 4.000 vor sprijini direct Garda de Frontieră, iar 6.000 vor fi în rezervă,” a declarat ministrul într-un interviu pentru radioul public. „Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul, astfel încât acesta să nu îndrăznească să ne atace,” a spus Błaszczak.
Cu doar o zi înainte, ministrul adjunct de interne, Maciej Wąsik, declarase că Polonia va trimite 2.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus.
Experții au notat că numărul de soldați polonezi trimiși la graniță reprezintă dublul faţă de cât au cerut grănicerii, în vederea opririi unor treceri ilegale ale frontierei şi menţinerii stabilităţii, în contextul în care gruparea paramilitară rusă Wagner, care a ajuns în Belarus in iulie, la invitaţia preşedintelui belarus Alekdsandr Lukaşenko, a început săptămâna trecută exerciţii militare în apropierea frontierei belaruso-poloneze. (Liderul de la Minsk a anunţat în mai multe rânduri că îi reţine pe combatanţii Wagner care vor să atace Polonia).
În afară de mercenarii din Wagner, Varșovia se confruntă și cu valuri de imigranți ilegali. Polonia a înregistrat luna aceasta o creştere a numărului imigranţilor, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, care încearcă să intre în Uniunea Europeană.
Varşovia a acuzat Minskul în ultimii doi ani de recrutarea unor imigranţi în ţări sărace şi de trimiterea lor ilegală în Polonia, cu scopul de a o destabiliza.
Ministrul Wąsik a afirmat că toate tentativele de intrare ilegală în Polonia a unor imigranţi sunt organizate de-acum de către autorităţile belaruse. „Dacă am avea grăniceri adevăraţi de cealaltă parte (a frontierei) şi nu servicii de contrabandă, aceste treceri nu ar exista deloc,” a acuzat el.
De partea sa, preşedintele belarus a anunţat vinerea trecută că a ordonat guvernului său să reia contactele cu Polonia, în pline tensiuni frontaliere între aliatul Moscovei şi statul vecin membru NATO.
„Este necesar să discutăm cu polonezii. I-am ordonat prim-ministrului să-i contacteze,” a declarat liderul de la Minsk. Potrivit lui Aleksandr Lukaşenko, guvernul polonez caută „escaladarea, agravarea situaţiei, pentru a arăta că au procedat corect că au înarmat şi reînarmat ţara,” odată cu apropierea „alegerilor (legislative) din 15 octombrie anul viitor” din Polonia.
Liderul belarus a declarat că este „puţin probabil” să vedem în următoarele două luni „schimbări semnificative,” care ar fi „benefice pentru ei şi pentru noi,” în poziţia Varşoviei.
„Ei cer mult de la noi (…) dar nu putem să acceptăm acest lucru, pentru că asta ar fi contrar intereselor noastre,” a declarat el. Liderul de la Minsk a spus ca este „deschis la cooperare.” Lukaşenko i-a acuzat direct pe „americani că au mizat pe Polonia” pentru a alimenta tensiunile în regiune, în plin conflict între Ucraina şi Rusia. Reamintim că Polonia ajută financiar şi militar Kievul, în timp ce Belarusul este un aliat al Moscovei.
Amestecul Rusiei
În acest context delicat, un oficial polonez a dezvăluit pentru Daily Beast că Rusia acționează pentru a destabiliza politica poloneză înainte de alegerile din 15 octombrie.
Serviciile de informații de la Varșovia cred că operațiunea de influență rusă pare să urmărească exacerbarea diviziunilor dintre polonezi și să provoace rupturi în societate înainte de scrutinul parlamentar, în timp ce diminuează sprijinul polonez pentru Kiev în războiul împotriva Rusiei.
„Sprijinul popular pentru Ucraina este foarte mare în societatea din Polonia. Este aproape unanim când vine vorba de viziunea noastră despre conflict, cine este tabăra rea, cine este cu adevărat responsabil pentru tot ce se întâmplă și de ce trebuie să avem grijă de refugiații ucraineni,” a spus oficialul polonez. Dar „există și un element în societatea poloneză care este destul de sceptic… Cred că rușii ar putea crede că acest tip de mesaje ar putea atrage audiența sceptică în perioada premergătoare alegerilor. ”
Publicația a notat că, în timp ce majoritatea polonezilor sprijină ajutorarea Ucrainei împotriva invaziei ruse, există segmente ale societății – în special în dreapta naționalistă a eșichierului politic – care sunt mai puțin entuziasmate de cantitatea de ajutor acordată taberei ucrainene.
Aproximativ 65% dintre polonezi doresc ca Varșovia să susțină în continuare Ucraina, în timp ce aproximativ 34% vor ca Polonia să fie neutră, potrivit rezultatelor sondajului din mai-iunie al Centrului pentru Studii Est-Europene și Internaționale, publicat la începutul acestei luni.
Proporția celor care au spus că sprijină ajutorarea Ucrainei s-a diminuat însă în ultimele luni, scăzând cu aproape 20 de puncte față de 83%, cât era sprijinul pentru cauza ucraineană în același sondaj realizat anul trecut.
Publicația a notat că Rusia a încercat să reducă sprijinul occidental pentru ajutorul acordat Ucrainei încă din primele luni ale războiului. Potrivit multiplelor memorandumuri de informații obținute de The Daily Beast anul trecut, Kremlinul a desfășurat o operațiune online menită să saboteze sprijinul occidental și să stimuleze efortul de război al Moscovei.
Pentru Ucraina și securitatea Europei, miza operațiunii de influență a Rusiei în Polonia este mare: Polonia a servit drept un centru pentru canalizarea ajutorului occidental către Ucraina. Aceasta a fost cheia pentru contracararea agresiunii ruse, ceea ce face ca Varșovia să fie o țintă evidentă a Moscovei.
Cum acționează Moscova
Unul dintre obiectivele principale ale Rusiei pentru operațiunile de influență care vizează Polonia este acela de a dizolva sprijinul popular pentru Ucraina printre polonezi, a declarat Givi Gigitashvili, un cercetător de la organizația de tip think tank Atlantic Council.
Diferitele componente ale operațiunii de influență realizate în comun de Rusia și Belarus includ mai multe platforme de socializare media, declarații agresive din partea conducerilor de la Moscova și Minsk și operațiuni hibride de spionaj menite să alimenteze tulburările politice din Polonia.
De exemplu, problema găzduirii de către Polonia a refugiaților ucraineni a fost una aflată în prim-planul operațiunii de influență a Kremlinului. Mai multe canale Telegram în limba poloneză, cu semne clare ale unei operațiuni coordonate de la Kremlin, s-au concentrat pe amplificarea sentimentului anti-refugiați ucraineni și pro-Moscova în Polonia în ultimele săptămâni, a declarat expertul.
Cu nume de canale precum „Știrile sfârșitului timpurilor” și „Ultima frontieră a Republicii Polone – Q POLSKA, ” postările trolilor de la Moscova se concentrează pe prezentarea rușilor ca eroi și eliberatori, în timp ce îi descriu pe refugiați ca fiind agresivi. De exemplu, o postare identificată ca parte a rețelei îi acuză pe refugiați că primesc „totul gratuit, ” în timp ce polonezii trebuie să muncească din greu pentru a câștiga bani.
Rușii „încearcă să valorifice unele dintre vulnerabilitățile, sau sentimentele, existente în societate; cum ar fi, de exemplu, dacă Polonia ar trebui să continue să accepte mai mulți refugiați,” a spus cercetătorul de la Atlantic Council.
Alte componente ale operațiunii de influență sunt și mai flagrante, potrivit experților. Chiar în această săptămână, președintele Dumei de Stat a Rusiei a susținut că Polonia s-a săturat să ajute Ucraina „cea lacomă” să lupte împotriva Rusiei.
„În Occident, există o oboseală din ce în ce mai mare atât cu el (președintele Zelenski), cât și cu regimul nesătul de la Kiev. Ingratitudinea lui a devenit o temă dominantă în politica europeană. Acest lucru este declarat deschis la nivel oficial, nu numai în Marea Britanie, ci și în Polonia,” a spus Viacheslav Volodin. „Soarta păpușilor mânuite de la Washington și de la Bruxelles se termină întotdeauna în același mod – sunt eliminate. Zelenski este următorul la rând.”
Și în timp ce o parte din operațiunea de influență a Rusiei în curs pare să urmărească să slăbească sprijinul Varșoviei pentru Ucraina și să provoace presiuni asupra parlamentarilor polonezi care candidează la alegerile din această toamnă, campania rușilor are ca scop amplificarea diviziunilor mai largi din Polonia, pentru a crea instabilitate generală, în special că se apropie alegerile, potrivit oficialului polonez.
„Trebuie să vedem asta și în contextul situației politice poloneze, vom avea alegeri parlamentare în aproximativ două luni, la 15 octombrie. Și atât Lukașenko, cât și Putin sunt clar conștienți de asta,” a spus oficialul la Varșovia pentru Daily Beast.
Scopul: Destabilizarea Poloniei
Unele obiective ale operațiunii de influență a Rusiei par să urmărească crearea unui mediu care să se încline către un conflict prelungit, mereu prezent sau o posibilitate de conflict, făcând loc unor posibile mobilizări, potrivit oficialilor de la Varșovia.
Aceasta mai ales în contextul intensificării tensiunilor dintre Polonia și Belarus în ultimele zile, care au alimentat îngrijorările că Lukașenko și Putin ar putea permite sau ar putea sprijini pe luptătorii Wagner să provoace sau să atace Polonia.
Luptătorii Wagner au mărșăluit în ultimele câteva zile din ce în ce mai aproape de granița Poloniei, antrenându-se cu soldați belaruși, potrivit guvernului polonez. La începutul săptămânii trecute, elicopterele din Belarus au încălcat spațiul aerian polonez, ducând la un răspuns rapid din partea Poloniei, care a trimis elicoptere de luptă la graniță și a redistribuit trupe din vestul țării pentru a se pregăti pentru o posibilă agresiune fie a trupelor lui Lukașenko, fie a mercenarilor Wagner.
Prim-ministrul polonez a avertizat la începutul acestei săptămâni că trupele Wagner se îndreaptă către Coridorul Suwalki, o fâșie de teren lată de 100 de kilometri care leagă Polonia de Lituania, între enclava rusă Kalinigrad și Belarus, amenințând să creeze încă un conflict militar în Europa.
Pe de altă parte, oficialul polonez intervievat de Daily Beast a afirmat că operațiunile de influență puse la cale în laboratoarele Kremlinului nu se referă doar la mișcările la sol, ci se bazează și pe mesajele trimise de conducerea de la Minsk.
De exemplu, Lukașenko a sugerat în ultimele zile că mercenarii Wagner se pregătesc să se îndrepte spre Varșovia și Rzeszow, unele instituții de știri raportând ulterior că dictatorul de la Minsk a făcut evaluarea „în glumă.” Dar inventarea de lucruri despre Polonia și posibilele confruntări este o mișcare clasică din partea lui Lukașenko și Putin de a crea o narațiune falsă, a avertizat oficialul polonez.
„Există acest subiect peren în Rusia, care are legătură cu presupusa dorință a Poloniei de a prelua controlul asupra vestului Belarusului. Așa că folosesc Polonia ca țap ispășitor,” a spus oficialul polonez, adăugând că este necesar să privim cu scepticism ce spune liderul de la Minsk. „Lukașenko se folosește cu siguranță de țara noastră pentru a-și mobiliza baza politică din Belarus și pentru a arăta poporului său că există această amenințare reală din partea Poloniei.”
De asemenea, Putin a avertizat în ultimele zile că Rusia „va aminti” în curând Poloniei că teritoriile ei vestice au fost un cadou de la Rusia, în timp ce o altă teorie falsă pretinde că Polonia a căutat să ocupe Ucraina. Acestea sunt afirmații despre care Varșovia a spus că vizează implicarea altor țări în război sau aruncarea responsabilității pe Occident pentru războiul din Ucraina.
Varșovia consideră că aceste tipuri de mesaje teritoriale sunt coordonate în Rusia și Belarus pentru a amplifica tensiunile în Polonia. Și după ce au răspândit narațiuni false despre posibile provocări, Belarus și Rusia lucrează în prezent pentru a discredita autoritățile poloneze care încearcă să atenueze tensiunile, potrivit oficialilor polonezi.
„Operațiunea de destabilizare a frontierei poloneze, controlată și organizată de serviciile de securitate din Belarus și Rusia, este însoțită în mod constant de dezinformare și manipulare care vizează discreditarea structurilor care apără integritatea teritoriului polonez,” a declarat viceministrul-coordonator al Serviciilor Speciale, Stanisław Żaryn.
Propaganda are ca scop să determine Varșovia să renunțe la eforturile sale de a apăra granița, a spus Żaryn.
„Presiunea propagandistică exercitată de Belarus și Rusia în contextul rutei artificiale de imigrație ilegală către Polonia este menită să facă presiuni împotriva PL și să inspire grupuri susceptibile din Polonia să forțeze guvernul polonez să renunțe la apărarea graniței noastre,” a afirmat, Żaryn referindu-se la îngrijorările oficialilor guvernamentali polonez că o parte a campaniei de destabilizare din Belarus și Rusia include un efort de a forța o criză a imigranților în Polonia.
Spionii ruși, activi la Varșovia
Operațiunea de influență majoră împotriva Poloniei nu vine însă doar din interiorul Belarusului și Rusiei. Autoritățile poloneze au destructurat recent o rețea rusă de spionaj în Polonia, care s-a concentrat pe propagandă, spun autoritățile.
Potrivit informațiilor, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego sau ABW (Agenția de Securitate Internă a Poloniei) a arestat săptămâna trecută doi cetățeni ruși pentru că au distribuit propagandă Wagner la Cracovia și Varșovia. La Moscova, cei doi bărbați pregătiseră „peste 3.000 de materiale de propagandă care promovau Grupul Wagner,” a anunțat serviciul de securitate de la Varșovia. Ei comunicau în mod regulat cu superiorii lor și se așteptau să fie plătiți cu 500.000 de ruble, aproximativ 5.000 de dolari, conform autorităților poloneze.
Potrivit unor posătări online, săptămâna trecută, la Varșovia au apărut postere care pretindeau a fi de recrutare Wagner cu coduri QR. Nu a fost imediat clar dacă afișele erau în mod legitim de la Wagner sau de la alți actori care încercau să stârnească frica în țară cu privire la mercenarii ruși care se infiltrează în Polonia.
În acest context, reamintim că într-un material publicat la sfârșitul lunii martie, vorbeam despre felul în care Polonia, cea mai mare țară de pe flancul estic al NATO – și una dintre cele mai active în coaliția care sprijină Ucraina -, este din ce în ce mai vizată de serviciile de informații ale Moscovei. Toate acestea fiind parte a unui război secret mai important pe care serviciile secrete de la Varșovia îl duc împotriva agenților ruși care acționează pe teritoriul polonez.
De exemplu, polonezii au arestat un suspect de spionaj în Gdansk, iar ulterior au anunțat că au eliminat o rețea de spionaj rusă care pregătea acte de sabotaj și monitoriza rutele feroviare către Ucraina. Ministrul de interne Mariusz Kaminski a anunțat la vremea respectivă punerea sub acuzare a șase cetățeni străini, care ar fi pregătit acte de sabotaj și spionaj pentru Rusia. Oficialul de la Varșovia a afirmat că cei șase erau „străini de peste granița de est” și că au încercat să perturbe aprovizionarea cu ajutoare și echipament militar a Ucrainei.
Ministrul Kaminski a declarat că grupul a fost însărcinat să desfășoare activități de propagandă pentru a perturba relațiile polono-ucrainene și pentru a incita atitudini ostile față de Polonia în rândul NATO. ABW ar avea dovezi că grupul a fost plătit de serviciile secrete rusești, a precizat oficialul de la Varșovia.
Ulterior, postul de radio polonez RMF FM a relatat că unele camere au fost găsite lângă micul aeroport regional Rzeszow-Jasionka, care a fost transformat într-un hub logistic internațional ce furnizează provizii militare și umanitare Ucrainei, având un rol cheie în eforturile occidentale de a da peste cap planurile războinice ale lui Putin.
Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară în mod regulat pe micul aeroport polonez pentru a livra provizii ce sunt încărcate în camioane și transportate 100 de kilometri până la granița cu Ucraina. Convoaiele de camioane pline cu ajutoare umanitare sau echipamente militare pleacă zi și noapte sub protecția poliției, livrând mărfuri peste graniță și, adesea, spre Liov, cel mai mare oraș vestic din Ucraina.
Locația este considerata atât de sensibilă, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja aerodromul, iar soldați americani în vehicule Humvee patrulează în zonă. (În februarie, președintele american Joe Biden a aterizat pe micul aeroport în drum spre Kiev, în timp ce Volodimir Zelenski a făcut escală la Rzeszow în drumul său spre Washington. Oficiali occidentali folosesc frecvent aerodromul atunci când se deplasează în Ucraina).
Cazul celor șase suspecți de spionaj în favoarea Rusiei nu este însă nici pe departe singular în contextul războiului care opune forțele guvernului de la Kiev și cele ale Moscovei. Conflictul secret de decenii dintre Rusia și Occident s-a intensificat odată cu invazia declanșată de Kremlin împotriva țării vecine, la 24 februarie 2022.
În acest conflict, Polonia este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei. Nu este de aceea de mirare că, după începutul atacurilor ruse în februarie trecut, forțele sale de securitate au arestat mai multe persoane, suspectate de spionaj în favoarea Moscovei.
Operațiuni cu bătaie lungă
Experții străini au afirmat că toate aceste incidente fac parte din războiul secret al Varșoviei împotriva spionilor Moscovei în contextul în care serviciile de informații din Polonia fac eforturi semnificative pentru a combate atacurile lansate de agențiile de spionaj ale lui Putin.
Acțiunile secrete ale Moscovei împotriva Varșoviei s-au intensificat după ce Polonia a devenit un aliat de bază al Ucrainei, furnizând în mod deschis arme, avioane și ajutoare forțelor guvernului de la Kiev. Operațiunile de influență desfășurate recent de Rusia și Belarus sunt parte a aceluiași război secret de a destabiliza Polonia.
Ce cred însă experții despre acțiunile Moscovei? Deși operațiunea de influență a Rusiei este extinsă, ea pare a fi ineficientă și neglijentă până acum, iar majoritatea polonezilor probabil nu vor fi influențați să îmbrățișeze narațiunile pro-Kremlin, a a declarat Givi Gigitashvili. Dar rețeaua de influență din Polonia nu dă semne că este pregătită să se retragă în curând ci, în schimb, pare să crească.
„Numărul acestor actori care acționează în numele Kremlinului sau al Belarusului este în creștere în Polonia, din păcate,” a declarat Gigitashvili.
Expertul crede că actorii din Belarus și Rusia care acționează pentru destabilizarea Poloniei vor recurge probabil la operațiuni de piratare și scurgere de informații, dintre care unele au avut deja loc. Hackerii care lucrează pentru o echipă ce are în spate guvernele de la Minsk și Moscova, numită „Ghostwriter,” au piratat e-mailurile parlamentarilor polonezi și au scurs documente și e-mailuri.
„Ar trebui să ne așteptăm la atacuri cibernetice. Ne putem aștepta, de asemenea, la operațiuni de tip hack-and-leak… Interferența electorală este un joc lung,” a declarat Givi Gigitashvili, anticipând o creștere a operațiunilor de dezinformare pe măsură ce alegerile parlamentare din Polonia sunt tot mai aproape.
Sursa: G4media.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!