Sănătate

Cum păstrăm fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp

Iată câteva reguli cum trebuie să depozitați fructele și legumele în frigider pentru a le păstra proaspete pentru o perioada mai lungă de timp.

1. Mențineți o temperatură adecvată în interiorul frigiderului

Temperatura ideală din interiorul frigiderului pentru compartimentul de fructe și legume este de la + 3C până la +7 C. La aceste temperaturi sunt stopate procesele normale de descompunere ale fructelor și legumelor. O creștere a temperaturii, chiar și cu câteva grade, duce la dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor și mucegaiurilor care degradează prematur fructele și legumele. Trebuie să fiți atenți dacă temperatura este prea scăzuta, fructele și legumele pot îngheța parțial, iar țesuturile acestora se distrug. Acest fapt le face vulnerabile la contaminarea bacteriană și stricarea mai rapidă odată ce sunt aduse la temperatura camerei.

2. Fructele și legumele stricate nu au loc în frigider

Acele fructe și legume pătate, prea coapte sau stricate – trebuie îndepărtate din frigider. Ele contribuie la alterarea produselor sănătoase care sunt depozitate în apropiere. Fructele și legumele sănătoase, care au coaja intactă, sunt destul de rezistente. Așa că înainte de a le pune în frigider verificați și îndepărtați pe cele zgâriate, lovite sau stricate. Pe cele din urma puteți să le gătiți imediat sau să le congelați după ce le tăiați părțile deteriorate.

3. Folosiți pungi de plastic perforate pentru ambalare

Pentru depozitarea legumelor și fructelor în frigider sunt recomandate pungile de plastic perforate. Ele permit circularea aerului (într-o oarecare măsura) dar și menținerea umezelii în interior. Se previne astfel condensul prea mare sau deshidratarea excesiva. Atunci când produsele vegetale sunt păstrate în pungi de plastic ermetic închise, apa (rezultată în procesul de respirație) formată prin condensare le face să putrezească.

4. Asigurați-vă că fructele și legumele sunt zvântate înainte de a le pune in frigider

Cum am precizat mai sus, excesul de apă deteriorează fructele și legume. Aveți grijă mai ales când cumpărați zarzavaturi cu frunze – precum salata verde, spanacul, loboda, mărarul, pătrunjelul – să fie cât mai zvântate posibil, sau aveți grijă de acest proces până a le depozita în frigider.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *