Sănătate

Cum păstrăm mai mult timp fructele și legumele în frigider

Ori ai găsit o rădăcina uscată de pastarnac rătăcită printre rafturile frigiderului, numai bună de expus la Antipa? Trebuie să recunosc, ruşinată, că mie mi s-a întâmplat, şi nu doar o dată. Cine spune că nu i s-a întâmplat aşa ceva, cel mai probabil minte.

Iată, la rece, cum putem creşte „speranţa de viaţă” a legumelor şi fructelor ţinute în frigider.

1. Menţine o temperatura adecvată în interiorul frigiderului

Temperatura ideală din interiorul frigiderului este de 3-40C, maxim 50C. La aceste temperaturi sunt încetinite procesele normale de descompunere ale fructelor şi legumelor. O creştere a temperaturii , chiar şi cu câteva grade, duce la dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor şi mucegaiurilor care degradează prematur fructele şi legumele.

Pe de altă parte, dacă temperatura este prea scăzută, fructele şi legumele pot îngheţa parţial, iar ţesuturile se distrug. Asta le face vulnerabile la contaminarea bacteriană şi degradarea mai rapidă odată ce sunt aduse la temperatura camerei.

2. Îndepărtează fructele şi legumele stricate

Fructele şi legumele pătate, prea coapte sau stricate – trebuie îndepărtate din frigider. Ele pot contamina şi „strică” foarte uşor produsele sănătoase depozitate în apropiere.

Fructele şi legumele sănătoase, care au coajă (pieliţă) intactă, sunt destul de rezistente. Aşa că înainte de a le pune în frigider verifică-le şi îndepărtează-le pe cele zgâriate, lovite sau stricate. Pe cele din urmă poţi să le găteşti imediat sau să le congelezi după ce le tăi părţile deteriorate . Află mai multe detalii despre congelarea legumelor aici, iar despre cea a fructelor aici.

3. Foloseşte pungi de plastic perforate pentru ambalare

Pentru depozitarea legumelor şi fructelor în frigider sunt recomandate pungile de plastic perforate. Ele permit circularea aerului (într-o oarecare măsură) dar şi menţinerea umezelii în interior. Se previne astfel condensul prea mare sau deshidratarea excesivă.

Atunci când produsele vegetale sunt ţinute în pungi de plastic ermetic închise, apă (rezultată în procesul de respiraţie) formată prin condens le face să putrezească sau să mucegăiască.

4. Asigura-te că fructele şi legumele sunt zvântate înainte de a le pune în frigider

Aşa cum am precizat şi mai sus, excesul de apă deteriorează fructele şi legume. Ai grijă mai ales când cumperi zarzavaturi cu frunze-precum salată verde, spanacul, lobodă, mărarul, pătrunjelul- să fie cât mai zvântate posibil.

Dacă ai cumpărat spanac proaspăt din piaţă, asigura-te că nu este proaspăt stropit cu apă, cum fac mai toţi comercianţii de la noi. Pe lângă faptul că vei plăti şi apă, care atârnă mai greu la cantar, te vei trezi -dacă nu l-ai gătit într-o zi sau două- că nu prea mai ai ce pregăti. Se va strică mult mai repede decât în mod normal.

5. Fructele, legumele şi etenă

Etenă sau etilenă este un gaz inodor, incolor, produs de anumite fructe şi legume, cu rolul de a stimula coacerea lor. Mai este denumită şi hormonul coacerii.

Alimentele care emană cele mai mari cantităţi de etenă sunt merele, caisele, pepenele galben, smochinele. Dacă acestea sunt depozitate în preajma unor fructe necoapte, le vor grăbi coacerea, că urmare a stimulării provocate de etenă.

Aşadar, nu aşeza în frigider fructele mai sus numite lângă fructe şi legume care sunt deja coapte şi care se pot altera mai devreme (vezi următorul tabel) .

6. Cât timp se păstrează în frigider fructele şi legumele

Mai jos ai un tabel cu perioadele de timp recomandate pentru păstrarea legumelor şi fructelor în frigider în condiţii de siguranţă, adică la 3-40C.

Ţine cont de informaţiile astea atunci când îţi faci aprovizionarea săptămânală şi nu cumpără mai mult decât bănuieşti că vei mânca.

Consumă cât mai repede fructele şi legumele care nu ţin mai mult de o zi-două. Dacă vezi că îţi rămân, conservă-le, găteşte-le, fă-ţi o masca de faţă, foloseşte-le cât mai creativ, astfel încât să nu le arunci.

Pe cât posibil, e bine să consumăm cât mai proaspete fructele şi legumele şi să le păstrăm cât mai puţin timp în frigider, pentru a evita pierderea sau degradarea nutrienţilor. Din păcate nu putem face piaţă în fiecare zi, nu putem găti atât de des pe cât ne-ar plăcea şi altele asemenea. Toate astea fac din frigider ceva indispensabil. Mai ales că, în ultima vreme, când găseşti ceva românesc rar (exemplu paradoxal-strugurii) sau mai organic, de la ţară – parcă ai lua mai mult decât ai consumă azi-mâine.

sursa: nutripedia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *