Cum poți câștiga bani fără a plăti impozite
O afacere prosperă este și crescătoria de porumbei. Doar că, în timp ce unii investesc și au grijă de hulubii decorativi pentru a participă la diferite competiții naționale și internaționale, alții îi cresc pentru a-i oferi tinerilor însurăței în arendă, pentru ca aceștia să-i elibereze în ziua nunții. Deși serviciul costă 150 de lei, și toată lumea știe de existența acestui business, activitatea acestora nu este legiferată ori impozitată.
Un porumbel decorativ costă până la 500 de dolari
La sfârșitul săptămânii trecute sute de specii de porumbei au fost expuse la un târg specializat de hulubi din oraşul Orhei.
La expoziția-iarmaroc au fost hulubi de toate culorile, pentru toate gusturile şi buzunarele. Columbofilii din Moldova, dar şi oaspeţii din România şi Ucraina s-au lăudat cu cele mai rare şi frumoase exemplare pe care le au. Potrivit organizatorilor, deşi nu este prea bănoasă, pasiunea creşterii porumbeilor fiind mai mult decât un hobby, aceasta le aduce multă satisfacţie, dar şi multe griji, întrucât hulubii sunt păsări pretenţioase ce necesită o îngrijire aparte.
Artur Starciuc din Cantemir crește porumbei decorativi mai bine de zece ani. Bărbatul de 30 de ani spune că pasiunea față de păsări a avut-o încă de când era copil. „Cresc porumbei nu pentru a mă îmbogăți, dar pentru că-mi plac. Sunt zile când mai vând câte un hulub sau câte o pereche. Am în colecție opt rase de porumbei de care am făcut rost plimbându-mă pe la mai multe expoziții naționale și internaționale. Primul porumbel cu care am început colecția a fost un hulub poștaș. Acesta costă între 50 de lei și 50 de dolari. În colecția mea, prețul hulubilor ajunge și până la 500 de dolari, cel mai scump este porumbelul de rasa Maria Stuard. Acum am unele rase care zboară foarte puțin. De aceea eu le permit la toți să iasă, pentru că oricum se întorc acasă. Niciodată nu i-am dresat cum să se întoarcă, dar ei revin acolo unde este mâncare și se simt bine. Îi hrănesc diferit. Pentru aceasta am în jur de opt componente de mâncare, cum ar fi: grâu, soie, porumb, mazăre, floarea soarelui etc. Porumbeii trăiesc în voliere speciale și sunt în siguranță”, povestește Artur Starciuc.
Rasele de porumbei domestici se grupează în trei tipuri mari, corespunzător direcțiilor pentru care au fost selecționați: rase pentru carne, rase pentru ornament și rase de zbor.
Tradiție, modernitate sau capriciu?
Totodată, toamna, când încep nunțile, „înflorește” un alt business. În centrul capitalei, săptămânal, zeci de cupluri lansează spre cer hulubi albi. Unii spun că acesta este un obicei, o tradiție, iar alții menționează că o fac de dragul pozelor, dar și pentru că este la modă.
În literatura specializată este menționat că porumbeii, în special cei albi, semnifică binecuvântarea unui nou început de drum în viață, frumusețea lor fiind asociată ceremoniilor de nuntă, dar și altor evenimente.
Pe lângă toate bătăile de cap pe care le au tinerii în ziua nunții, procesul de căutare a porumbeilor este lăsat deoparte. De aceea, în ajutor le vin comercianții care îi așteaptă prin preajma bisericilor pe tinerii însurăței. Aceștia le propun o gamă variată de hulubi. Prețurile pentru o pereche de porumbei variază între 100 și 150 de lei. Chiar dacă se știe că toți comercianții cu porumbei primesc bani pentru că oferă în chirie sau vând păsările, activitatea acestora nu este impozitată ori verificată.
Conform unor credințe arhaice, porumbeii își aleg perechea în jurul datei de 14 februarie pentru toată viața, acest lucru transformându-i în simbolul suprem al iubirii de cuplu.
Gabriela Serdeșniuc, o tânără care recent s-a căsătorit, spune că a lansat la nunta sa o pereche de hulubi. „Am mers în centru la catedrală și acolo mai multe persoane ne-au propus să arendăm porumbei. După ce am ales o pereche pentru care am achitat 150 de lei, i-am eliberat în câteva secunde. Pozele n-au ieșit bine și am încercat să-i mai cerem hulubii o dată, respectiv proprietarul a mai solicitat aceeași sumă. Sunt indignată pentru că porumbeii revin la stăpân și el nu are nimic de pierdut. Știu că este la noi un obicei ca la nuntă tinerii să lanseze porumbei ca fiind simbol al păcii și al bunăstării, dar recunosc că i-am luat în mare parte doar pentru fotografii”, spune tânăra.
Lilia, o altă tânără care recent și-a organizat nunta, spune că de porumbei s-a ocupat tatăl ei. „El i-a cumpărat de la cineva din sat cu 100 de lei fiecare. Proprietarul hulubilor zicea că dacă se întorc înapoi acasă, el va întoarce banii înapoi. Nu mai cunosc dacă s-au întors sau nu. Astfel, noi am ales ca la sfârșitul cununiei religioase să eliberăm porumbei pentru a da culoare evenimentului și a avea poze frumoase. Pe lângă asta, am marcat un nou început, o „deschidere” spre noi provocări și experiențe”, subliniază Lilia.
Simbolistica porumbelului o găsim și în Biblie, deseori existând referințe la acesta ca simbol al iubirii, păcii și speranței sau ca reprezentare a Sfântului Duh.
Porumbeii care sunt crescuți și îngrijiți în condiții prielnice în orașe, pot trăi până la 10 ani, iar cei de curse, care sunt mai bine întreținuți, pot trăi până la 25 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!