Cum prevenim iritațiile din cauza căldurii
Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a explicat de ce apare această iritație vara și cum poate fi ea prevenită.
Așa numita “iritație la căldură” sau sudamina apare atunci când corpul transpiră mai mult decât de obicei, astfel explicându-se faptul că ea este întâlnită mai frecvent în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanței într-un climat călduros. Reacția este cauzată de blocarea și inflamarea glandelor sudoripare în condiții de căldură și umiditate ridicată. Problema poate apărea, de asemenea, și în lipsa unor temperaturi ridicate, de exemplu în cazul persoanelor care se află în odihnă la pat pe perioade mai lungi de timp
“Această afecțiune este cauzată de obstrucția ductelor glandelor sudoripare și apare în special la copii, dar și la adulți în condiții de umezeală, temperaturi ambientale crescute, transpirație excesivă. Problema este agravată de îmbrăcămintea neadecvată, prea groasă, ocluzivă și sintetică și se manifestă prin mici papule (“blânde”) roșiatice sau mici vezicule cu lichid clar apărute în special în zonele acoperite și expuse frecării, fiind însoțită de mâncărime și disconfort”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Se pare că unele persoane sunt mai predispuse decât altele spre a dezvolta această problemă din cauza unei bacterii – Stafilococ epidermidis – ce trăiește pe piele și secretă o substanță care alături de transpirația excesivă și celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare.
Adulții dezvoltă, de obicei, erupții cutanate la nivelul pielii și în locurile în care îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupția cutanată se găsește în principal pe gât, umeri și piept. Poate să apară și la subraț, la nivelul cotului și la nivelul gurii.
Tratament
Din fericire,sudamina nu necesită investigații suplimentare, iar afecțiunea nu este contagioasă.
“Tratamentul medicamentos este rareori necesar. Atunci când apar senzația de mâncărime și un disconfort marcant pot fi aplicate loțiuni calmante pe bază de mentol, calamină, sau loțiuni pe baza de dermatocorticoizi slabi în cazuri mai severe. Antihistaminicele orale pot și ele ajuta. Cel mai important este ca pacientul să evite căldură excesivă și mediul umed, să poarte îmbrăcăminte adecvată, subțire și de bumbac și să doteze încăperea în care petrece cel mai mult timp cu un ventilator. Utilizarea unui săpun antibacterian poate ajuta la menținerea sub control a numărului de bacterii de pe piele”, recomandă specialistul dermatolog.
În mod obișnuit, erupția cutanată se estompează atunci când pielea este lăsată să se răcească. Cu toate acestea, dacă problema se înrăutățește, nu dispare după câteva săptămâni sau dacă apar semne de infecție (durere, umflare, febra sau frisoane), este indicat să ne adresăm unui medic dermatolog. Tratamentul medical este necesar doar dacă zona devine infectată.
Prevenție
Pentru a preveni erupția cutanată la căldură este recomandată evitarea situațiilor care pot duce la transpirație excesivă, cum ar fi mediile fierbinți și umede.
“Sunt de evitat și exercițiile intense când este foarte cald, iar în cazul unor temperaturi ridicate este binevenită utilizarea de aer condiționat, ventilatoare și dușuri și băi răcoroase pentru a menține o temperatură adecvată a corpului. Pentru a evita apariția de iritații, sunt recomandate hainele ușoare, care nu sunt strânse pe piele, fiind de evitat purtarea țesăturilor sintetice. Totodată, foarte important este și consumul unei cantități adecvate de lichide”, recomandă domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Iritația de la căldură poate fi confundată în unele cazuri cu alergii post medicamentoase, urticarie, erupții virale, acnee, foliculită, iar diagnosticul este în general bazat pe un istoric amănunțit și aspect clinic caracteristic.
Sursa: doctorulzile.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!