Chișinău

Cum s-au folosit nevăzătorii de dreptul la vot secret

Singura secţie de votare unde nevăzătorii au putut vota fără ajutorul unui însoţitor a fost cea amplasată în sediul Casei Radio de pe strada Mioriţa 1 din capitală. Asta pentru că în zona dată locuiesc cele mai multe persoane cu dizabilităţi de vedere din Chişinău. Pentru ele au fost instalate două cabine suplimentare care au fost dotate cu echipament special de iluminare şi vizualizare a textului, iar buletinul de vot a fost introdus într-un plic-trafaret din plastic transparent. În momentul exercitării dreptului de vot, alegătorul a identificat tactil poziţia concurentului electoral şi a aplicat ştampila cu inscripţia „Votat” în circumferinţa din plic.

„În ziua alegerilor, la secţia de votare nr. 151 s-a prezentat un număr mare de persoane cu dizabilităţi de vedere. De noile facilităţi au beneficiat cei care au fost înscrişi în listele alegătorilor pentru secţia respectivă, dar şi o parte de nevăzători din alte sectoare ale municipiului care deţineau certificate de vot. Cei mai mulţi au venit în prima parte a zilei. Deşi s-au prezentat însoţiţi sau în grup, în cabina de vot fiecare a intrat individual”, a spus Natalia Costaş, consultant comunicare PNUD Moldova.

Potrivit datelor Asociaţiei Orbilor din Moldova, în Chişinău locuiesc circa 1.100 de persoane nevăzătoare. Art. 54 (1) al Codului Electoral stipulează că alegătorul care nu este în stare să completeze buletinul de vot are dreptul să invite în cabină o altă persoană. Drept urmare, persoanele cu dizabilităţi de vedere votează cu ajutorul însoţitorilor.

„Pentru prima dată nu am avut persoane cu dizabilităţi de vedere care să fi votat cu însoţitorul”, a declarat Tatiana Echim, coordonatoarea proiectului. Ea a precizat că cea mai mare problemă a fost lungimea buletinului de vot, dar alegătorii au reuşit să găsească numele candidatului electoral, deoarece au fost informaţi la secţia de votare, inclusiv la domiciliu, privind procedura de votare.

„Acum, pregătim un registru electronic al alegătorului nevăzător, care ne va ajuta să identificăm oraşele din RM unde trăiesc astfel de persoane, ca să creăm pe viitor şi acolo secţii de votare speciale şi să promovăm ideea în continuare”, a precizat Tatiana Echim.

Noua procedură de votare pentru nevăzători a fost aplicată în cadrul unui proiect-pilot implementat de reprezentanţa Asociaţiei „Hilfswerk Austria” în Moldova şi Centrul Euroregional pentru Democraţie din Timişoara, cu asistenţa oferită de PNUD Moldova şi Guvernul României.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *