Actualitate

Cum se va schimba VINUL în 2017

Shimbările climatice şi-au spus cuvântul în 2016, cel mai cald an, iar efectele au fost binevenite pentru viţa de vie din multe zone ale lumii, precum Germania, Canada sau Oregon.

În ciuda competiţiei venite din partea berii artizanale, a cidrului sau a whiskey-ului cu arome, vinul rămâne o forţă şi în 2017. Rămân însă unele întrebări, notează Bloomberg. Va influenţa Brexitul modul în care vom cumpăra vin? Cum vor arăta vânzările de vin produs pe domeniile noului preşedinte ales al SUA, Donald Trump? Va scădea Bordeaux preţurile? 

Iată 6 prognoze făcute de jurnaliştii de la Bloomberg:

Vinul spumant cucereşte lumea

Vinul spumant e tot mai căutat în SUA, Marea Britanie sau China, şi totul se datorează în mare parte prosecco-ului. De asemenea, şampania este folosită mult mai des, nu doar la aniversări. Cererea în creştere pentru vinul spumant va determina noi producători să iasă pe piaţă. Regiuni precum Franciacorta (Italia) sau Tasmania vin cu noi gusturi determinate să cucerească papilele tuturor. Numai englezii au lansat anul trecut nouă noi branduri.

Vinul Cava (Spania), făcut după metoda şampaniei, va seta însă noul trend pe piaţa spumantelor. De asemenea, Lambrusco sec (Italia) se va regăsi tot mai des pe lista de vinuri a restaurantelor.

Regiunea anului: Valea Loarei (The Loire Valley)

Burgundia este în continuare în fruntea topului, dar tot mai scumpă, aşa că Valea Loarei va fi noua regiune care va atrage atenţia. Exporturile către SUA au crescut anul trecut cu 10%, iar procentul va fi tot mai ridicat. Şi preţurile sunt rezonabile. Zone mai puţin cunoscute ale Loarei, precum Touraine, Anjou, Saumur şi Vouvray, vor străluci în 2017.

Vinuri roşii mai slabe

Vinurile roşii nu foarte puternice sunt la mare căutare. Iar trendul a fost setat de cele roze. Multă lume caută vinuri precum Beaujolais şi anumite pinot noir pe care le beau reci. Aceste vinuri nu trebuie să treacă printr-un proces de îmbătrânire si se potrivesc cu tot felul de mâncăruri. Struguri ca frappato din Sicilia, schiava şi lagrein din nordul Italiei, Alto Adige, pinot noir din Alsacia şi zweigelt din Austria vor fi la mare căutare.

Vin la doză

Vinul la cutie a fost un fenomen care a izbucnit în 2016. Vânzările au crescut cu 125,2 de procente de la începutul anului trecut şi până în iunie, potrivit Nielsen. De asemenea, în 2017 se vor purta sticlele de tip corta sau cele de 187 ml.

Fântânile cu vin

În octombrie, vinăria Dora Sarchese din Ortona, Abruzzo, Italia, a creat o fântână a vinului. Oricine trece pe acolo poate bea gratuit vin roşu. Însă ce a atras atenţia întregii lumi este că aceasta este deschisă non stop. Şi în Spania, la Bodegas Irache din Navarra există o astfel de fântână cu vin, dar nu poate fi folosită 24/7.

gustarte.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *