Social

Cum trebuie să acționeze legal victimele malpraxis-ului medical

În legislația națională nu găsim o reglementare juridică a termenului de malpraxis medical. Cu toate acestea, pacienții pot pretinde repararea prejudiciului cauzat în urma acestuia.

Pacientul, căruia prin acțiunea sau inacțiunea culpabilă a lucrătorului medical, legată de acordarea serviciilor medicale, îi este cauzat un prejudiciu de orice natură, se poate considera victima unei situații de malpraxis medical.

Un asemenea pacient poate cere restabilirea drepturilor încălcate și sancționarea lucrătorului medical. Dar pentru a fi sigur de situația creată, avocații recomandă pacienților să acumuleze cât mai multe probe înainte de a depune plângerile corespunzătoare. De exemplu, să efectueze o investigație medicală în cadrul altei instituții prin care să constate cantitatea medicamentului din organism, despre care presupune că i-a fost administrat incorect. Cel mai indicat ar fi ca pacientul să ceară cartela medicală pentru a face copii de pe aceasta, ca să poată evita eventualele corectări din actele medicale. Ulterior, pacientul urmează să se adreseze cu o plângere către organul de urmărire penală pentru a solicita tragerea la răspundere penală a lucrătorului medical. Este important de menționat că pedeapsa penală poate fi aplicată doar dacă fapta lucrătorului medical a dus la vătămarea gravă a integrității corporale sau sănătății pacientului sau la decesul acestuia.

Inna Soțchi, avocat partener din cadrul Biroului Asociat de Avocați „Hanganu Tănase și Partenerii”, recomandă pacienților că indiferent de gravitatea consecințelor survenite, să se adreseze în instanța de judecată cu o acțiune civilă separată de cauză penală. „Astfel, în cadrul procedurilor judiciare pacientul poate cere efectuarea expertizei judiciare la nivel național sau internațional, să adreseze întrebările pe care le consideră pertinente, să invite specialiști și experți în cadrul examinării cauzei. Pe când în cazul unui dosar penal la faza urmăririi penale aceste acțiuni rămân la discreția organului de urmărire penală”, declară avocata.

La fel, pacientul poate solicita încasarea prejudiciului din contul instituției medicale la care este angajat lucrătorul medical. Aceasta facilitează executarea unei eventuale hotărâri judecătorești întrucât instituția medicală de obicei dispune de mai multe resurse decât lucrătorul medical.
Avocata Inna Soțchi consideră că asigurarea de malpraxis medical ar duce la diminuarea acestui fenomen, iar lucrătorii medicali nu vor mai avea frică să recunoască propriile erori sau ale colegilor lor.

Legea malpraxisului medical, între ciocan și nicovală

În Republica Moldova, nici una dintre instituțiile de stat nu își permit să fie asigurate medical de cazurile de malpraxis. Acest fapt îl afirmă Ștefan Gațcan, director și medic la Institutul Mamei şi Copilului din Chișinău. „Asigurarea de malpraxis poate avea loc doar în baza unei legi, dar atâta timp cât ea nu există la noi în țară, noi ca instituție nu putem beneficia de ea. Poate unele instituții private își pot permite să aibă o asigurare de acest fel, dar ea este un fel de despăgubire. Chiar și în afara legii, la instituția noastră încercăm de trei ani să facem o astfel de asigurare, dar din moment ce nu dispunem de bani și de cadrul legal, batem pasul pe loc”, susține directorul.

În acest sens, Ștefan Gațcan susține că Ministerul Sănătății ar trebui să lucreze la elaborarea acestei legi, care ar apăra atât interesele pacienților, cât și ale medicilor. „Îmi pare rău să văd ce se face vizavi de actul medical și cel juridic din țară, fiindcă este o încălcare gravă a dreptului medicului și cel al cetățeanului”, conchide medicul.

La solicitarea ziarului TIMPUL, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că în prezent se lucrează asupra unui document amplu, care cere ajustarea cadrului legislativ al Republicii Moldova la normele Uniunii Europene, precum sistematizarea şi îmbunătăţirea legislaţiei la cerinţele contemporane. În cadrul acestui Cod al Sănătății va fi dedicat un capitol aparte malpraxisului medical.

Între timp unii medici au apelat la asigurarea medicală de malpraxis. Iulia Pintelei, șefa secției vânzări din cadrul unei companii de asigurări a afirmat că în anul 2014, 12 medici au încheiat astfel contracte de asigurare. „Compania noastră de un an practică aceste asigurări de malpraxis. Iar, până acum nu am avut înregistrat nici un caz de plată a asigurărilor de malpraxis medical”, a spus femeia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *