Social

Curtea Constituțională a decis: Vaccinurile sunt obligatorii

Articolul controversat din Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice care prevede „admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”, care a trezit controverse în rândul populației, este considerat constituțional. Părerile judecătorilor au fost împărțite. Curtea Constituțională (CC) a înregistrat paritate de voturi în procesul de examinare a sesizării depuse de avocatul parlamentar Anatolie Munteanu. Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a precizat că paritatea de voturi presupune sistarea procesului de examinare, prevederea legală fiind considerată constituţională.

Solicitat de TIMPUL, Ștefan Gațcan, directorul general al Institutului Mamei și Copilului, spune că decizia Curții Constituționale este una justă, deoarece oamenii nu cunosc care pot fi consecințele nevaccinării, iar atunci când părinții refuză să-și vaccineze copilul, înseamnă că societatea noastră se întoarce înapoi la epoca de piatră.

„Dorim noi sau nu, la moment societatea noastră este foarte mobilă și posibilitatea de a se infecta unul de la altul este destul de mare. De aceea, aspectul profilactic în medicină trebuie să fie primordial. În ceea ce privește situația Moldovei care se află printre țările cu un risc înalt de îmbolnăvire cu tuberculoză, incontestabil trebuie efectuate vaccinările, deoarece astfel reducem riscurile de a ne îmbolnăvi”, a menționat Ștefan Gațcan. Cu toate acestea, el afirmă că există și cazuri în care apar complicații în urma vaccinării, chiar dacă ele se întâlnesc destul de rar.
„Reacții adverse pot apărea atât în R. Moldova, cât și în Japonia, America sau alte state înalt dezvoltate, iar proporția este unul la 10 mii de copii vaccinați, cu mult mai puține decât complicațiile care pot apărea în cazul când refuzăm să ne vaccinăm”, a spus Ștefan Gațcan.

În prezent, în R. Moldova sunt obligatorii 12 vaccinuri, printre care vaccinul împotriva hepatitei virale B, tuberculozei, poliomielitei, difteriei și rujeolei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *