Economie

Curtea de Conturi a depistat neraguli la Ministerul Transporturilor: 2,2 mii de kilometri de drumuri au rămas fără reparații

Potrivit Raportul conformităţii utilizării fondurilor publice de către minister, „Administraţia de Stat a Drumurilor” nu a executat lucrări pentru întreţinerea drumurilor publice în sumă de 40,5 milioane de lei. Misiunea de audit a mai constatat că reparaţia curentă a drumurilor publice cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic nu s-a executat pe o lungime de 2,2 mii km, iar volumele de lucrări privind înlocuirea straturilor noi şi lucrările de aplicare a straturilor de egalizare n-au fost executate pe o suprafaţă de 22 mii m2 în sumă de aproximativ 12 milioane de lei.

Din suma de 20 milioane de lei destinaţi amenajării intersecţiilor la nivel cu calea ferată, Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” a valorificat doar 1,9 mln de lei (9,5%). Din soldul nevalorificat de 18 milioane de lei, opt milioane de lei au fost utilizate contrar destinaţiei, în activitatea curentă a întreprinderii.

Auditul a depistat nereguli şi la organizarea achiziţiilor publice. De exemplu, 13 Societăţi pe Acţiuni ”Drumuri” au contractat direct de la firme private lucrări de reparaţii curente în sumă de 47,5 mln de lei, fără a se organiza licitaţii publice.

Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor", ca investitor, nu a asigurat respectarea cadrului legal la achiziționarea și executarea unor lucrări de construcție și reparație a drumurilor naționale: R20 "Rezina-Orhei-Călăraşi, km 0-46"; R30 Anenii Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-frontieră cu Ucraina, km 47-75 și construcţia drumului R30 "Anenii Noi – Căuşeni – Ştefan Vodă-frontieră cu Ucraina, ocolirea oraşului Căuşeni".

Conform situaţiei de la finele anului 2013, circa 79% din drumurile naţionale sunt în stare bună şi mediocră, iar 20,8% – în stare rea şi foarte rea. Starea drumurilor locale rămîne a fi nesatisfăcătoare, numai 41% din lungimea acestora se află în stare bună sau satisfăcătoare, iar restul – în stare rea şi foarte rea. 

După Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *