Curtea de Conturi constată nereguli în gestionarea patrimoniului public în municipiul Chișinău
Autoritățile administrației publice locale (AAPL) nu au abordat sistemic gestionarea patrimoniului proprietate publică locală, evidența și raportarea patrimoniului și a plăților din proprietate este dispersată, se contată în Raport. Ca urmare, au fost ratate venituri în sumă de 307 milioane de lei, potrivit auditului.
AAPL ”nu și-au asumat plenar funcțiile de proprietar al patrimoniului proprietate publică locală”. Diferența între datele diferitor surse privind numărul întreprinderilor municipale fondate și capitalul statutar al acestora este de la 68 milioane de lei la 434 milioane de lei.
Astfel, nu au fost aprobate listele patrimoniului (ne)pasibil de privatizare și cel pasibil dării în arendă, locațiune, concesiune etc., ceea ce a limitat transparența și predictibilitatea procesului de administrare a patrimoniului public. Din cauza că nu au fost luate în evidență contabilă terenurile proprietate publică locală, valoarea activelor în rapoartele financiare ale unităților administrativ teritoriale s-a diminuat cu 3,7 miliarde de lei.
Auditorii constată, consiliul municipal Chișinău tergiversează adoptarea deciziilor cu privire la gestionarea bunurilor imobile, în consecință se încetățenesc relații de arendă neoficializate, și, implicit, nu se încasează venituri în bugetul municipal. AAPL continuă practica defectuoasă de privatizare și atribuire a bunurilor în arendă sau locațiune cu evitarea procedurilor de licitații sau concursuri.
În gestiunea Consiliului municipal se află 14 societăți pe acțiuni, 52 întreprinderi municipale, 16 întreprinderi medico-sanitare publice și 5 întreprinderi de stat.
Tabaranu Irina