D. Chirtoacă: “Nu vom permite ca Termocomul să ajungă în proprietatea Gazprom”
Pe 25 noiembrie, Guvernul R. Moldova a aprobat un proiect de hotărâre care prevede restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chişinău. Proiectul presupune fuzionarea întreprinderilor CET-1, CET-2 şi Termocom SA . Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a spus că la prima etapă a restructurării se urmreşte lichidarea datoriilor Termocom, pentru a atrage potenţiali investitori.
La şedinţa operativă de astăzi a Primăriei, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a salutat această reformă, însă a precizat că rămâne de stabilit cum vor fi luate deciziile în cadrul noii întreprinderi. "Primăria va insista ca deciziile să fie luate pe principiul parital, după formula 70+1 voturi. Trebuie să arătăm că avem un cuvânt greu de spus. Să nu se întâmple ca în 1999, când MoldovaGaz a fost preluată de Gazprom din cauza prostiei unor diriguitori ai municipiului", a spus Chirtoacă.
Precizăm că SA Termocom se află în proprietatea Primăriei şi Consiliului Municipal Chişinău, care deţin 71% din acţiuni. În schimb CET-urile aparţin Ministerului Economiei. După cum ne-a informat purtătorul de cuvânt al Termocom, Iuliana Boguşevschi, după fuziune, statului îi vor reveni 70% din acţiunile noii întreprinderi, iar administraţiei locale-doar 30%. Dorin Chirtoacă a subliniat însă că repartizarea acţiunilor trebuie să se facă în funcţie de valoarea Termocomului. "Urmează să evaluăm preţul activelor şi patrimoniul întreprinderii la preţul zilei de astăzi ca să putem lua decizii, până când Termocom SA va scăpa de datorii şi deveni profitabilă", a mai spus primarul.
Precizăm că datoriile istorice ale Termocom SA faţă de creditori, acumulate până la 2002 şi îngheţate, se ridică la un miliard de lei. La această sumă se adaugă datorii de peste 1,5 miliarde de lei, cauzate în mare parte de neajustarea tarifului pentru energia termică în perioada 2002-2009. În afară de aceasta, Termocom SA are datorii de circa 60 milioane de lei faţă de SA "Apă-Canal".
Timpul.md (I.M.)