Actualitate

Dan Dungaciu: Rușii știu că e limba română, deoarece ei au schimbat-o

„Limba e un semnal geopolitic. De asta s-a ținut ca limba să se numească limba română, deoarece este o opțiune geostrategică. A-ți numi limba într-un fel sau altul înseamnă să-ți asumi o asumi o anumită geografie simbolică. Faptul că limba e numită „limba moldovenească cu grafie latină” creează multe impedimente, inclusiv cu celălalt mal al Nistrului unde este „limba moldovenească cu grafie chirilică”, a ținut să afirme geopoliticianul român Dan Dungaciu.

Expertul i-a întrebat pe jurnaliști și studenți dacă au văzut vreodată vreun protest al vorbitorilor de limbă rusă, deoarece limba se numește limba română. „Nu. Rușii știu că e limba română, deoarece ei au schimbat-o”, a subliniat Dan Dungaciu. În această chestiune, un rol crucial l-a jucat Curtea Constituțională care a decis pe 5 decembrie 2013 că limba română este limba de stat a Republicii Moldova.

Tot Curtea Constituțională este responsabilă să clarifice problema neutralității RM. „Moldova trebuie să înțeleagă că nu există neutralități garantate. Această neutralitate a ei e una problematică. Conform Constituției, prezența trupelor străine pe teritoriul RM e ilegală. Ori trupele ruse nu sunt străine, ori Transnistria nu este un teritoriul al Republicii Moldova? E interesant ce va decide Curtea Constituțională”, a adăugat geopoliticianul român.

S-a discutat și despre posibilitatea Moldovei de a formula un proiect de țară, pus la punct de toate partidele din țară. Invitații evenimentului nu văd această soluție viabilă, deoarece „partidele atât din opoziție cât și cele de la putere trebuie să aibă credibilitate și să ajungă la un consens”.

Școala jurnaliștilor de politică externă – 2015” se desfășoară la Chișinău între 15 și 17 octombrie. Peste 30 de jurnaliști, studenți și profesori ai facultăților de jurnalism, științe politice, relații internaționale, administrație publică vor aborda subiecte legate de politica externă, diplomaţie și studii de securitate. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *