Dan Dungaciu: „Votul unionist nu trebuie risipit, pentru că el nu se va mai duce la PAS. (…) Imperativul momentului, astăzi, în Republica Moldova este unul singur – Unire, acum!”

Aflat la Chișinău la evenimentul de inaugurare a monumentului Reginei Maria, pe 27 martie 2025, analistul politic prof. Dan Dungaciu a spus că a observat o renaștere puternică a mișcării unioniste în Republica Moldova.
Într-o analiză pentru Ziua.md, Dungaciu remarcă că acest moment nu este doar un act simbolic, ci o oportunitate reală pentru ca mișcarea unionistă să capete o reprezentare politică solidă în Parlamentul Republicii Moldova. „Am văzut în piață, în entuziasmul acela pe care nu l-am mai trăit de 20 de ani la Chișinău, revenirea ideii și a curentului unionist, dincolo de declarație politică, ci în substanța trăirii lui adevărate. Acesta a fost șocul acelui eveniment!”, afirmă Dungaciu.
Un aspect esențial al acestui fenomen este apariția unui lider unionist capabil să mobilizeze energiile existente și să aducă unionismul pe scena politică. Potrivit lui Dungaciu, acest lider ar putea fi chiar avocatul Iulian Rusanovschi, cel care a inițiat ridicarea statuii Reginei Maria. „Am văzut atunci în piață că s-a născut și un lider, domnul Iulian Rusanovschi, care a devenit, fără să-și dorească asta, liderul potențial al unei mișcări unioniste, care poate să ducă ideea unionistă, acum, în Parlamentul Republicii Moldova.”
Dungaciu subliniază că o figură nouă, apărută la momentul potrivit, poate atrage un segment semnificativ de alegători dezamăgiți de vechile partide. „O figură nouă la momentul oportun, care se așează pe o așteptare a populației, aduce la vot oameni care, până mai ieri, nu votau niciodată.”
O altă observație pe care o face Dungaciu este legată de impactul politic al acestei mișcări, arătând că unioniștii ar putea constitui o surpriză majoră la alegerile parlamentare din acest an, mai ales dacă se organizează eficient pe platformele civice și online. Dungaciu atrage atenția asupra faptului că votul unionist nu mai este destinat Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ci poate fi canalizat spre o formațiune explicit unionistă. „Un curent unionist, un partid unionist ar putea să-i ajute să-și valorifice votul, care nu se va mai duce la PAS, inclusiv în perspectiva unei viitoare bătălii politice comune în Parlamentul Republicii Moldova.”
Dungaciu concluzionează că acest moment este unul de răscruce pentru unioniștii din Republica Moldova, care trebuie să se mobilizeze rapid pentru a transforma energia străzii într-o prezență politicatangibilă. „Imperativul momentului, astăzi, în Republica Moldova este unul singur – Unire, acum!”
Corect. Să vedem cum va reacționa „rânza” maldaviească, dacă anumite personaje „unioniste” vor fi în stare să colaboreze cu alte personaje „mai unioniste”. Exemplu concret: modul total penibil în care a reacționat Igor Munteanu și partidul său când nu a fost ales să fie candidatul blocului electoral respectiv la prezidențiale. Și ca acest „Igăr” mai sunt o mulțime de „importanți” ce nu pot decât să încurce. Om vedea, speranța moare ultima.
Cu cat vor fi mai aproape frontul cu atat „rânzs” va reacționa mai masiv si mai repede. Sa nu fie prea târziu dacă se mai așteaptă alegerile parlamentare din octombrie pentru ca rusofilii putinisti par a fi majoritari.
Dictatoreasa Maia va face tot posibilul sa impiedice planul unionist. Pentru ea planul B poate fi mai curând o cedare tactica adica coabitare cu guvern filorus
Dacă se va întâmpla asta anticipez că banii românești nu vor mai intra în „respublikǎ” ca până acum, ba mai mult, nu vor mai intra (aproape) deloc. Așa că mult succes la pabedǎ statalist-independentǎ, autosuficientǎ, multilateral-înapoiatǎ. Atenție la ce vă doriți că s-ar putea să se întâmple.