Politică

David Cameron caută sprijin la Bucureşti

Premierul britanic, David Cameron, s-a întâlnit cu premierul Dacian Cioloș, unde a stat la o discuție ce a durat circa o oră, după care a mers la clubul Colectiv, miercuri împlinindu-se 40 de zile de la incendiul în urma căruia 60 de persoane și-au pierdut viața. David Cameron, care a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare la locul tragediei, a fost întâmpinat la club de către ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu. După aceea prim-ministrul britanic a mers la Palatul Cotroceni, fiind primit de către președintele Klaus Iohannis.

David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană și încearcă prin acest turneu să îi convingă pe liderii ţărilor europene să susţină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene şi pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. Subiectul ar urma să fie prioritar la viitorul summit al Consiliului European din 17-18 decembrie, la care ar urma să participe şi premierul român Dacian Cioloş. Înaintea vizitei la Bucureşti, David Cameron a fost ieri dimineaţă la Varşovia, unde Guvernul conservator polonez îi împărtăşeşte poziţiile relativ eurosceptice. Cu toate acestea, Polonia va primi cu reticenţă planurile britanice privind limitarea accesului imigranţilor comunitari la indemnizaţii sociale, conform Mediafax.

Săptămâna trecută, David Cameron s-a aflat în vizită în Bulgaria, unde a lăudat măsurile luate de Guvernul Boiko Borisov pentru limitarea imigraţiei extracomunitare, atrăgând reacţii din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, dat fiind că Bulgaria a construit un gard metalic pe un segment al frontierei cu Turcia. „Marea Britanie a menţinut şi va menţine întotdeauna propriile frontiere. Noi nu suntem în Spaţiul Schengen. Dar este important ca Europa să aibă frontiere externe puternice, iar aici, în Bulgaria, vedem un Guvern angajat în mod absolut în acest sens”, a afirmat David Cameron.

Liderul de la Londra a anunţat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană – protejarea pieţei unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurenţial al UE, limitarea procesului de integrare europeană şi restricţionarea accesului angajaţilor străini la indemnizaţii sociale britanice. Însă ajungerea la un acord privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu UE va fi o sarcină „dificilă”, avertiza, în noiembrie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. „Solicitările Marii Britanii sunt foarte dure. Trebuie să spun că va fi cu adevărat o sarcină dificilă să ajungem la un acord”, declara Donald Tusk, care va coordona negocierile cu Londra privind reformarea Uniunii Europene şi reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. Tusk a atras atenţia că nu există garanţii privind ajungerea la un acord până în decembrie în negocierile cu Marea Britanie.

În iunie 2014, David Cameron denunţa abordarea federalistă europeană a lui Jean-Claude Juncker, conform sursei citate, și avertiza statele UE că nominalizarea acestuia pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene va avea efecte negative pentru fiecare ţară, României, Bulgariei şi Poloniei transmiţându-le că riscă să rămână fără protecţie în faţa Rusiei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, François Hollande, au semnalat că sunt deschişi negocierilor, trasând însă o „linie roşie” în jurul unui subiect-cheie care nu va face obiectul discuţiilor – principiul liberei circulaţii în spaţiul UE. Un alt punct controversat al planului liderului de la Londra, care ar necesita modificarea Tratatului UE, se referă la restricţionarea accesului angajaţilor europeni la indemnizaţii sociale în Marea Britanie. Cameron ar vrea ca Marea Britanie să limiteze accesul la indemnizaţii sociale, iniţiativa fiind contestată dur de state central şi est-europene precum Polonia, Cehia şi Slovacia.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu David Cameron şi în luna iunie, la Bruxelles, cu ocazia summitului UE-CELAC. Klaus Iohannis declara atunci că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul britanic, a susţinut că locul Marii Britanii este în interiorul Uniunii Europene şi că o eventuală ieşire a acestei ţări ar slăbi atât poziţia Blocului comunitar, cât şi pe cea a Londrei. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis mai spunea, legat de întâlnirea cu David Cameron, că preocuparea acestuia este că în cadrul liberei circulaţii sunt multe persoane care solicită beneficii sociale, şeful statului român propunând un proces de reflecţie, cum se poate despărţi dreptul la liberă mişcare de cel la beneficii. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu cotidianului Financial Times, în care a îndemnat Guvernul britanic să evite măsurile discriminatorii împotriva cetăţenilor români, amintind că libertatea de circulaţie este un principiu fundamental al Uniunii Europene.

sursa. romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *