De 12 ani o femeie invalidă locuiește în beznă chiar la doi pași de Capitală
Chiar dacă are în casă televizor, mașină de spălat și aspirator, acestea n-au fost puse niciodată în priză. Ce înseamnă să trăiești „la lumânare” aproape un sfert de veac, fiind invalid și de ce autoritățile ridică din umeri când sunt întrebate despre acest caz, am aflat de la femeia care știe prețul luminii și care deja se arată neputincioasă în fața unui sistem putred.
Pe mătușa Nadejda am găsi-o la poarta casei sale din dealul Durleștiului, pe strada Budăi. Atunci când ne-a văzut, femeia a început să plângă, nu pentru că ar fi foarte emotivă, dar noi, cei din presă, suntem ultima ei speranță ca să-și trăiască bătrânețea având măcar un bec aprins în casă. Ea a rămas singură, copiii sunt plecați peste hotare, iar soțul i-a decedat acum 5 ani. El n-a mai apucat să vadă lumină în casa pe care au ridicat-o împreună. An de an cei care trebuiau să soluționeze această problemă „i-au hrănit” cu promisiuni deșarte.
Nadejda Ostapova este invalidă de gradul II și trăiește fără curent electric de 12 ani
„Nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața singură în întuneric”
Totul a început în 2003. Nadejda Ostapova, împreună cu soțul și copiii, a revenit în R. Moldova după ce au trăit o perioadă în Ucraina. Au vândut acolo tot ce aveau și s-au gândit să înceapă aici viața de la capăt. Durleștiul era locul unde femeia a crescut și unde mai avea multe rude, așa că au decis să-și cumpere un lot de teren în orășel și să-și ridice o casă. „Eu m-am născut în Durlești, eram șase frați în familie, iar când aveam 15 ani, am rămas orfani și a trebuit să plec la lucru în Ucraina. Acolo m-am întâlnit cu viitorul soț, am făcut nuntă, am adus pe lume un băiat și o fată, dar mereu visam să revin în țara mea. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața așa – singură în întuneric”, recunoaște cu tristețe femeia.
Primii ani, după ce s-au întors, ea a fost la muncă peste hotare, iar soțul a rămas să ridice casa. Cei care le vânduse lotul de teren le-au spus că lumina urma să fie trasă în anul 2004. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici după 12 ani!
Nadejda Ostapova ne prezintă toate documentele unde i s-a tot promis că va avea lumină
În 2010, în timp ce lucra la o familie în Italia, Nadia Ostapova a suferit o traumă la picior. Ulterior s-a adeverit că aceasta era destul de gravă și ea s-a ales cu o proteză de fier și cu grad de invaliditate. În același an femeia a revenit definitiv acasă unde a dat peste o altă nenorocire – i-a decedat soțul. Prin urmare, deja de 5 ani, moldoveanca locuiește singură într-o casă mare fără curent electric. „Mă culc la ora opt seara și mă trezesc la opt dimineața. Mă apucă depresia când mă gândesc că trebuie să stau 12 ore în pat și să mă uit în pod. Cum poți să trăiești la o aruncătură de băț de Chișinău și să n-ai lumină?!”, se întreabă nedumerită mătușa Nadejda.
„Pentru cei care au cunoscuți și bani s-au găsit soluții”
Cât timp a fost peste hotare, dar și în ultimii ani de când stă acasă, femeia din Durlești a scris o sumedenie de cereri și a făcut zeci de solicitări atât la primăria din localitate, cât și la principalul furnizor de energie electrică din țară, Gas Natural Fenosa. Drept răspuns, ea a primit câteva scrisori în care era menționat că lucrările de construcție a rețelelor de distribuție electrică, pe strada ei, vor fi începute în 2008, 2010, 2013, 2014, iar în ultimele se anunță că acestea vor demara în 2015.
Se termină și acest an, dar nimeni încă nu a mișcat nici măcar un deget. Pe strada Budăi din Durlești, în ultima perioadă au mai fost ridicate câteva case, unele dintre ele sunt, la fel, fără curent electric. Totuși, câțiva proprietari mai inventivi au reușit să-și tragă lumină de la stâlpii de pe străzile din vecinătate. „De câteva ori au fost niște specialiști, s-au uitat și au plecat. Presupun că s-au gândit că nu-i rentabil să tragă lumină doar pentru câteva case. Eu sunt gata să plătesc pentru stâlpi, doar ca să-mi văd casa luminată. Pentru cei care au cunoscuți și bani, repede s-au găsit soluții, dar pentru noi, câteva familii, n-are cine pune măcar un cuvânt și stăm aici uitați de lume”, mărturisește cu lacrimi în ochi proprietara casei neiluminate. Potrivit ei, strada pe care locuiește este mică, iar pentru a bucura câteva familii este nevoie de doar 5-6 stâlpi.
Femeia speră cândva să-și vadă în casă măcar un bec aprins
Prin casă Nadejda Ostapova ne-a arătat multe lucruri cumpărate care n-au fost folosite niciodată, deoarece trebuie conectate la energie electrică. În camera pentru oaspeți am găsit un televizor nou-nouț, dar stăpâna încă n-a apucat să vizioneze nimic la el. În aceeași încăpere am observat și un aspirator, acesta la fel stă doar de formă. Mașina de spălat din baie are rol de mobilă. Nefiind folosită, aceasta a început să ruginească. „De aproape 10 ani spăl cu mâna. Vin, mă uit la mașina de spălat și încep a plânge!”, povestește parcă deja resemnată femeia.
Cel mai dificil moment pentru Nadejda Ostapova este atunci când vede că seara de jur împrejur se aprind luminile, dar casa ei rămâne în beznă și azi, și mâine, și poimâine!
Televizorul și radioul n-au fost conectate niciodată
Mașina de spălat și aspiratorul stau doar de formă
Nimeni nu este responsabil de nimic
După ce am discutat cu femeia din Durlești am mers să aflăm ce spun cei de la primăria din localitate. Pe doamna primar n-am găsit-o la locul de muncă, în schimb am discutat cu Valentina Olan, specialistă în amenajarea teritoriului în orășel. S-a adeverit că ea cunoaște despre această situație, însă susține că angajații Primăriei Durlești nu poartă nicio vină, iar „toate păcatele” ar fi pe capul celor de la Gas Natural Fenosa, care este o companie privată și acționează pe cont propriu. Ulterior am reușit s-o contactăm și pe Eleonora Șaran, actualul primar al orășelului. Ea a declarat că nu cunoaște nimic despre această situație, dar presupune că este o explicație logică de ce casele de pe strada Budăi n-au fost conectate la curent electric (n.red. de 12 ani). Ea a promis că se va interesa de problema dată și ne va oferi un comentariu a doua zi. Nici a doua și nici a treia zi, Eleonora Șaran nu a răspuns la telefon.
Primăria orășelului Durlești
Contactați de TIMPUL, reprezentanții de la Gas Natural Fenosa au declarat că strada Budăi din Durlești nu figurează în baza lor de date, respectiv, în timpul apropiat acolo nu se prevăd lucrări de construcție a rețelelor de distribuție electrică. Potrivit lor, instalarea stâlpilor pe acea stradă trebuie să fie efectuată în colaborare cu Primăria.
Conform Legii cu privire la energia electrică, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile să elaboreze proiecte de construcţie a reţelelor electrice de distribuţie cu destinaţie locală în baza avizelor de racordare eliberate de operatorii reţelelor de distribuţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!