Cultură

De ce Arsenia Boca nu primea pe toată lumea la spovedanie. Ce păcat îl deranja pe părinte

Arsenie Boca, recunoscut ca fiind cel mai eminent duhovnic al vremurilor sale. Nașterea sa a avut loc la Vața de Sus, comitatul Hunedoara, în Austro-Ungaria, pe 29 septembrie 1910, sub numele de Zian Boca. Încă din copilărie, a arătat că destinul său va fi unul cu totul special. Iată de ce părintele nu primea pe toată lumea la spovedanie!

De ce Arsenia Boca nu primea pe toată lumea la spovedanie

Timpul a fost mărturia schimbărilor inevitabile, iar tânărul Zian Boca a crescut pentru a deveni una dintre cele mai influente figuri bisericești ale perioadei comuniste. Abilitățile sale, percepute ca fiind aproape supranaturale, au cucerit o lume care, de la o zi la alta, a înțeles că se afla în prezența unui om a cărui credință în Dumnezeu nu avea limite.

Parcursul său a atins apogeul odată cu ocuparea funcției de stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, ulterior, al Mănăstirii Prislop. Însă, lumina sa spirituală a adus și umbre, iar Securitatea l-a hărțuit ani la rând din cauza credinței sale neclintite. Oamenii l-au urmat cu evlavie, găsind în cuvintele sale sfințenie și îndrumare.

Într-un interviu pentru argerpres.ro, nepoata părintelui Arsenie Boca, psihologul Zoe Dăian, a mărturisit că acesta era un om cu abilități speciale. Aceasta a spus că duhovnicul avea momente în care putea levita, dar a mărturisit și faptul că nu primea pe oricine la spovedanie:

„Stătea mulţime de lume la coadă să-i spovedească, dar nu-i lua pe toţi, ci îi alegea la spovedanie şi le spunea: <>. Ştia totul. Pe părintele Arsenie l-au văzut mulţimile, în timpul rugăciunilor, cum se ridica de la pământ şi nu mai atingea podeaua cu picioarele.

De minunea care este în el nu a vorbit niciodată, dar mi-a povestit toată viaţa mea şi a fiicei mele, care urma să fie. Îi ziceam de multe ori: <> El zicea. <> Schimba vorba ca să nu cadă în păcatul trufiei”, a povestit Zoe Dăian.

Ce păcat îl supăra pe părintele Arsenie Boca

„Avorturile voite îl supărau. Spunea întotdeauna: ‘Să nu ziceţi că mi-a dat Dumnezeu o boală. Dumnezeu este iubire. Păcatele voastre sau cele din urmă vă dau boli şi suferinţe. Dumnezeu nu face rău şi nu dă supărare!”, a precizaat în nepoata părintelui, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Am citit picătura de care a dat voință mare de a ne aduce mai aproape de Dumnezeu !
    Am aflat de Arsenie Boca pentru prima dată la Timișoara !
    I-am văzut chipul imprimat pe o fotografie și dacă a fost un om de credință mare ma făcut să nu trec cu vederea peste acea fotografie și citind de disuptul fotografiei numele am găsit că îmi este cunoscut !
    Și am întrebat găzdașii cine e de parcă l-am cunoscut !?
    Eu care venisem de la Moldova 800 cm depărtare am găsit și am aflat cine a fost acest mare credincios Arsenie Boca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *