CSI / RusiaUE / Nato

De ce au eșuat încercările lui Putin de a șantaja Europa folosind energia

Încercarea lui Vladimir Putin de a șantaja Europa folosind resursele energetice a eșuat, dar anul viitor va fi în continuare o provocare, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de Sky News și Hotnews.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei din regiunea mediteraneană, care a avut loc în Malta, Simson a spus că regiunea mediteraneană a jucat un rol-cheie în a ajuta UE să acționeze eficient într-un an extraordinar cu o criză energetică și dificultăți create de invazia rusă.

UE a lansat planul REPowerEU în mai 2022 ca răspuns la perturbarea pieței cauzată de invazia Rusiei, cu scopul de a realiza economii de energie, de a crește producția de energie curată și de a diversifica aprovizionarea cu energie.

„După un an, putem spune că încercarea lui Putin de a șantaja Europa cu ajutorul energiei a eșuat și, mai important, pe termen lung, am investit masiv în energiile regenerabile”, a declarat Simson.

De ce Rusia nu va avea noroc nici în această iarnă

Prețul gazelor naturale din Europa a continuat să scadă, atingând joi un nou minim al ultimilor aproape doi ani, în condițiile în care nivelurile confortabile de depozitare din Europa și temperaturile în creștere au redus cererea, potrivit AFP.

„Încălzirea globală reduce cererea de gaze pentru încălzire”, a declarat într-o notă Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

Nivelurile de stocare în Europa sunt chiar „aproape de niveluri record pentru această perioadă a anului”, a spus Schieldrop.

Prin urmare, Europa este pe drumul cel bun pentru a-și reface stocurile înainte de iarna viitoare. Rusia anunțase din nou că Occidentului îi va fi mai greu în iarna care va veni și va îngheța.

PIB-ul Rusiei s-a contractat pe fondul sancțiunilor occidentale

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 1,9% în primul trimestru din 2023, a anunțat miercuri Agenția rusă de statistică (Rosstat), potrivit unei evaluări preliminare.

Primul trimestru a fost marcat de introducerea embargoului european asupra produselor petroliere rusești, la care s-a adăugat un alt embargo – asupra țițeiului – și plafonarea prețului acestuia la 60 de dolari pe baril, ceea ce a scufundat câștigul petrolier al Moscovei, vital pentru finanțele sale.

Numeroasele sancțiuni internaționale au avut un efect semnificativ asupra finanțelor rusești: în martie, în ciuda faptului că exporturile de petrol au atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2020, câștigul petrolier al Moscovei a ajuns doar la 12,7 miliarde de dolari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de 43% față de anul trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *