Actualitate

De ce este munca mai importantă decât talentul?

Motivul pentru care munca este mai importantă decât talentul:

Societatea judecă persoanele în funcție de realizările lor și presupune că oamenii de succes au un talent înnăscut. Nu ne oprim și nu apreciem efortul din spatele celui mai bun roman, al unei companii cu perfomanțe ridicate sau al unei opere uimitoare de artă. Tindem să presupunem că talentul dă naștere la rezultate excelente. De exemplu, funcționând pe baza presupunerii că o persoană este talentată sau nu din naștere, companiile folosesc adesea teste de IQ pentru a analiza persoanele care au mai mult potențial. Companiile sunt obsedate de descoperirea și formarea celui mai bun angajat. Iar în multe cazuri, cel mai bun este echivalent cu cel care pare că s-a născut cu talent.

Deși s-ar putea să crezi contrar din media, munca grea depășește talentul.
Când întâlnești o persoană de succes, este ușor să crezi că s-a născut talentată. În realitate, există numeroase exemple ale oamenilor celebri care au depus multă muncă. De exemplu, legendarul jucător de baschet Michael Jordan a fost dat afară din echipa de baschet din liceu, dar a devenit unul dintre cei mai mari jucători de baschet din lume. Lui Walt Disney i s-a spus că nu are idei originale și că îi lipsește imaginația la ziarul care l-a concediat, iar lui Oprah Winfrey i s-a spus că nu este potrivită pentru televiziune. Aceste povestiri ilustrează faptul că nu toate persoanele de succes întâlnesc succesul imediat. În spate este multă muncă și perseverență, care sunt plătite în cele din urmă.

Ce se întâmplă atunci când i se spune cuiva că este talentat? Uneori, se va plafona și își va pierde dorința de a se îmbunătăți. Cuiva căruia i se spune în mod explicit că nu este deloc talentat ar putea să fie descurajat și ar ajunge să nu își mai urmeze visurile. Pe scurt, etichetarea cuiva care este talentat, respectiv netalentat, s-ar putea să nu aducă prea multe beneficii.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *