De ce neagă Călin Georgescu realitatea istorică și dreptul la reunificare al celor două state românești?

Într-un interviu acordat jurnalistei Natalia Morari, Călin Georgescu a declarat că „nu se poate discuta despre o chestiune de unire” și că „oamenii trebuie să înțeleagă că acest lucru nu se face politic”.
Totuși, aceste afirmații par să ignore faptul că unificarea Germaniei, spre exemplu, a fost în primul rând o decizie politică susținută de voința cetățenilor. Mai mult, ideea că „nu este momentul” pentru unire contrazice realitatea istorică și politică, în condițiile în care sprijinul internațional pentru acest proces există deja de peste trei decenii. Și vom demonstra imediat acest lucru.
„Am văzut care este poziția la referendum, 50% este pentru Rusia, 50% pentru România. Deci nu se poate discuta despre o chestiune de unire, că nu are sens”, a susținut Georgescu. Acest argument este nu doar inexact, ci și înșelător. Dacă într-adevăr opinia publică ar fi atât de divizată, acest lucru ar trebui să ducă la o intensificare a dezbaterii publice, nu la eliminarea ei. În plus, statisticile recente arată că o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova privesc favorabil o apropiere de România, mai ales în contextul dificultăților economice și al dependenței financiare de UE.
Faptul că Georgescu consideră că doar o majoritate covârșitoare ar justifica o astfel de discuție și că acum nu este momentul pentru a pune pe agenda publică subiectul reunirii celor două state românești, ne duce cu gândul la tezele susținute de urmașii fostei Securități, bine infiltrați în instituțiile statului român. „Dacă ar fi fost 90 la 10 în favoarea (n.red României) puteai să pui această temă, dar nu este așa ceva”, a spus el.
Cu toate acestea, îi reamintim domului Călin Georgescu că procesele de unificare din alte părți ale lumii au demonstrat că astfel de decizii sunt adesea inițiate de elitele politice și susținute ulterior de populație prin procese democratice.
Un exemplu elocvent este unificarea Germaniei de Est cu Germania de Vest. Deși timp de decenii RDG a fost un stat comunist, iar populația sa a trăit sub influența sovietică, procesul de reunificare a fost inițiat în 1989 și finalizat oficial în 1990. Unificarea Germaniei s-a bazat pe voința politică fermă a liderilor din ambele părți, dar și pe sprijinul aliaților occidentali. La momentul respectiv, mulți considerau că diferențele economice dintre cele două Germanii erau prea mari pentru a permite o integrare rapidă, însă printr-un efort politic și economic considerabil, Germania a reușit să creeze un stat unitar puternic. Acest exemplu demonstrează că voința politică și sprijinul internațional pot face posibilă o reunificare, chiar și în condiții aparent nefavorabile.
În concluzie, poziția lui Călin Georgescu, surprinzătoare de altfel, pare să ignore atât realitățile istorice și politice, cât și sprijinul internațional pentru reunirea Republicii Moldova cu România.
Îi reamintim domnului Georgescu că inclusiv Statele Unite ale Americii au susținut încă din 1991 reunirea celor două state românești. În 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148, prin care hotărăşte că Guvernul SUA trebuie să susţină eforturile Rep. Moldova de negociere a reunificării României cu Moldova (documentul mai jos). Votul Parlamentului României din 2018 demonstrează că acest subiect nu doar că poate fi discutat, dar că există deja un cadru internațional favorabil pentru realizarea acestuia. (documentul mai jos).
În loc să susțină dezvoltarea economică a Republicii Moldova ca o condiție prealabilă imposibil de atins fără sprijinul României, ar fi mai logic ca domnul Călin Georgescu să susțină direct procesul de reunificare, care ar aduce beneficii economice și sociale imediate cetățenilor ambelor state românești. Așa cum Germania a reușit să se reunifice în ciuda tuturor obstacolelor, și România împreună cu Republica Moldova pot urma același model, beneficiind de sprijinul european și al partenerilor internaționali.
Surse:
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/document-inedit-senatul-sua-sustine-reunirea-1741598.html
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/199095
Uăi papagalilor, Georgescu nu mai e „președintele ales”? Vedeți și voi acum ce iz de moscălie emite acest imbecil?
Kremlin georgescu nici nu are cum sa fie pentru unire, că nu i da voie puțin, șeful lui, al debilului de calin georgescu, lingăul rușilor și al americanilor
Oare cind va veni un presedinte in Romania ca s-o reintregeasca? dar nu scule, care fac aportul cit in Est, atit si in Vest !!!
kaCalin jorjescu vorbeste si el dupa grila abecedarului trimis de ambasada rusa !