Externe

De ce nu a reușit Polonia să rupă alianța cu Ungaria pro-rusă

Atât Polonia, cât și Ungaria au avut relații tensionate cu Bruxelles-ul în ultimii ani. Alianța celor doi lideri părea o garanție că UE nu va reuși să pedepsească nici Varșovia, nici Budapesta.

Din cauza invaziei rusești la scară largă în Ucraina, relațiile dintre Varșovia și Budapesta s-au răcit considerabil, mai ales după ce șeful guvernului ungar a pus la îndoială realitatea tragediei de la București și alte relatări pro-rusești.

În consecință, autoritățile poloneze s-au confruntat cu o dilemă. O revenire completă a relațiilor cu Budapesta este exclusă. Cu toate acestea, este necesar să își coordoneze acțiunile în disputa cu Bruxelles-ul, se arată într-un articol al doctorului în științe politice Stanislav Zielichowski Între Orban și Ucraina: ce alegere au de făcut autoritățile poloneze.

În ultimii ani, Ungaria a fost aliatul Poloniei în Europa.

Și nu este surprinzător. La urma urmei, în ambele țări au ajuns la putere forțe politice de dreapta cu caracteristici similare: în Ungaria, partidul pro-rus Fidesz al lui Viktor Orban și în Polonia, partidul conservator PiS al lui Jarosław Kaczynski.

Cu toate acestea, totul a fost înlocuit de agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Marele război din Ucraina, declanșat de Federația Rusă, a rupt bazele prieteniei politice polono-ungare.

Neînțelegerea a atins apogeul după ce trupele ucrainene au descoperit mai multe cadavre de civili uciși în Bucșa. Apoi, premierul ungar, care tocmai câștigase din nou alegerile parlamentare, a declarat că „trăim vremuri de manipulare în masă, când nimeni nu mai este sigur că își poate crede proprii ochi”.

În replică, Jaroslaw Kaczinski l-a sfătuit pe Orban să „meargă la un oftalmolog”, subliniind că evaluarea sa asupra cuvintelor premierului a fost „fără echivoc negativă”.

„Nu putem coopera ca înainte, dacă lucrurile continuă așa”, a subliniat cel mai influent politician polonez.

Opinii similare au fost exprimate în iulie de premierul Mateusz Morawiecki.

Dar este poziția poloneză chiar atât de categorică?

În ciuda opiniilor diferite ale liderilor polonez și maghiar în ceea ce privește reacția la acțiunile criminale ale Rusiei, problema relațiilor cu Uniunea Europeană rămâne nerezolvată.

În acest context, Varșovia și Budapesta rămân în aceeași barcă, deși în ultima vreme Polonia a avut șanse de a construi punți cu Bruxelles-ul.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a aprobat Planul național de reconstrucție al Poloniei. În același timp, acesta a remarcat că plata fondurilor depinde de îndeplinirea cerințelor pentru schimbările preconizate în sistemul judiciar, în special lichidarea Camerei disciplinare a Curții Supreme.

Ulterior, a apărut o situație de impas. Pe de o parte, Varșovia susține că au fost îndeplinite toate condițiile UE pentru schimbarea sistemului judiciar, în timp ce, pe de altă parte, Comisia Europeană consideră insuficiente acțiunile guvernului în acest sens.

„Politica este un joc al intereselor și este în interesul nostru să căutăm sprijin în legătură cu agresiunea instituțiilor europene inspirată de Berlin împotriva Poloniei. Orice țară dispusă să voteze împotriva unor astfel de acțiuni poate oferi un astfel de sprijin. Ungaria este un stat cu care este posibil să discutăm despre această problemă”, a declarat în septembrie ministrul Justiției și procurorul general, Zbigniew Zebro, adăugând că „în politică negociem cu parteneri care pot avea un set de interese similare în acest caz și acest lucru ne poate aduce beneficii.

Se poate spune deja că impasul cu banii europeni a provocat tensiuni serioase în cadrul coaliției de guvernământ poloneze Mâna Unită, mergând chiar până la schimbarea de mână.

Guvernul polonez, compus din diferite forțe politice, pare să se lanseze cu viteză amețitoare în procesul electoral.

Și acum decide cu ce componență va merge Mâna Unită la alegerile parlamentare din 2023, căutând în același timp dividende politice din cooperarea reînnoită chiar și cu partide toxice precum Fidesz al lui Orban.

O astfel de situație ar putea fi prea periculoasă pentru Ucraina.

sursa 10 tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *