Externe

De ce reprezentantul ONU de la Chişinău apără NIT-ul

În comunicatul publicat pe 9 aprilie, organizaţia susţine că această decizie are „un potenţial destabilizator şi transmite un semnal de îngrijorare comunităţilor lingvistice minoritare din Moldova”.

Nedumeriţi de ce s-ar îngrijora minorităţile şi ce drepturi ale minorităţilor ar fi încălcate, i-am solicitat explicaţii suplimentare lui Claude Cahn, autorul comunicatului şi consilierul pentru Drepturile Omului în cadrul Oficiului Naţiunilor Unite de la Chişinău. Iată declaraţia făcută pentru TIMPUL: „Una din provocările unei societăţi democratice este modul în care se procedează cu posturi de televiziune proaste, puncte de vedere dezagreabile sau violatori ai Codului Audiovizualului. Autorităţile au luat o măsură radicală faţă de NIT prin retragerea licenţei. Însă o societate democratică poate aplica alte măsuri faţă de posturi de televiziune proaste înainte de a le reduce la tăcere fără drept de apel. Chestiunea minoritară este un element suplimentar în această problemă. Este evident că NIT este afiliat Partidului Comunist, care este în prezent „casa” comunităţii vorbitoare de limba rusă. Prin urmare, decizia de a închide postul de televiziune poate fi un factor destabilizator în societate. A fost încălcat articolul 19 din Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Civile şi Politice privind libertatea de exprimare a opiniilor”, consideră consilierul. Pe de altă parte, „problema nu are legătură neapărat cu ruşii din R. Moldova şi nici cu informarea sau dezinformarea oamenilor, dar cu societatea democratică care are de-a face cu păreri incomode”.

Reieşind din cele declarate, în mod normal, reprezentanţa ONU cheamă autorităţile din R. Moldova să restabilească neîntârziat licenţa NIT.

Ion Macovei

Comentariul redacţiei:

O poziţie ciudată…

Nu contestăm dreptul reprezentantului ONU în R. Moldova de a comenta retragerea licenţei NIT. Nu putem însă să nu ne exprimăm nedumerirea vizavi de grija excesivă pe care o poartă acesta minorităţilor etnice din R. Moldova care, chipurile, ar putea fi afectate de retragerea licenţei NIT. Este foarte stranie poziţia lui Claude Cahn, potrivit căreia NIT-ul este doar… „afiliat” PCRM, iar PCRM „este „casa” comunităţii vorbitoare de limba rusă”, iar decizia de a închide NIT-ul „poate fi un factor destabilizator în societate”. Ni se pare ciudat faptul că reprezentatul ONU în R. Moldova nu a văzut în NIT „un factor destabilizator”… Ni se pare ciudat de asemenea că reprezentantul ONU în R. Moldova nu cunoaşte ceea ce ştiu toţi: minorităţile etnice din R. Moldova beneficiază de toate drepturile posibile şi imposibile, iar piaţa media din R. Moldova este invadată de posturi TV şi radio în limba rusă…
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *