De ce se concentrează ucrainenii pe Crimeea? Expert: „După ce vor pierde Crimeea, în Rusia va începe procesul destabilizării țării”
Maiorul în rezervă și expertul militar ucrainean Oleksiy Getman a explicat pentru HotNews.ro că peninsula Crimeea este „un loc sacru” pentru Putin și că, după ce aceasta va fi pierdută de ruși, elita politică de la Moscova va trebui să explice (și nu va putea) eșecul. Iar din acel moment va începe „procesul de destabilizare” din interiorul țării.
Ucraina lovește tot mai des puncte cheie de pe teritoriul peninsulei Crimeea. Ultima lovitură a fost atacul de vineri asupra cartierului general al Flotei Ruse din Marea Neagră, operațiunea care a avut nume de cod „Capcană pentru crabi”.
În urma acestei lovituri, armata ucraineană a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov.
De altfel, concentrarea loviturilor Ucrainei pe Crimeea a fost confirmă la sfârșitul lunii august și de Mihail Podoliak, care a declarat că Ucraina începe scoaterea de sub ocupație rusească a peninsulei, iar obiectivele, care sunt parte a unui plan bine structurat în acest sens, sunt deja treptat îndeplinite, potrivit sursei citate,
Printre acestea se numără sporirea numărului atacurilor cu rază lungă asupra centrelor de resurse în Crimeea, printre care depozitele strategice și bazele de combustibil. Mai mult, potrivit consilierului președintelui Ucrainei, Kievul nu va mai permite Rusiei să aibă o flotă de luptă în Marea Neagră.
Expertul Oleksiy Getman, fost militar în armata Ucrainei, a explicat care sunt mizele recuceririi peninsulei Crimeea.
„Noi vom putea să tăiem livrările oricărui tip de armament, bani etc, iar în condițiile în care posibilitățile logistice vor fi tăiate, cred că singura ieșire va fi capitularea Crimeei. Ceea ce ei (armata rusă – n.r.) au în depozitele mici, se va finaliza într-o lună – două, maximum trei. Ulterior, ei pur și simplu nu vor avea cu să lupte.
După ce rușii vor pierde Crimeea, cred că vor începe procesele de destabilizare în interiorul Federației Ruse. Asta pentru că Crimeea pentru ei este o locație sacră, Putin vorbea cu lacrimi în ochi despre „reîntoarcerea Crimeei acasă”.
Acum elita politică rusă va trebui cumva să explice de ce Crimeea a fost lăsată. Nu vor găsit cuvintele potrivite, iar dacă și va găsi vreun argument, nimeni nu-l va crede”, a declarat expertul militar.
Oleksiy Getman speră ca redobândirea peninsulei să aibă loc până la sfârșitul anului 2023, dar recunoaște că obiectivul este dificil în contextul în care Rusia continuă să aibă mai multe forțe aeriene.
Referindu-se la cei care critică lentoarea contraofensivei ucrainene, expertul a declarat: „Vreau să pun o întrebare: ce fel de armata în lume, neavând dominare în aer, i-a impus inamicului să plece de pe câmpul de luptă?”, a mai declarat Oleksiy Getman.
Părăsirea teritoriilor ucrainene de către militarii ruși este singura cale posibilă de finalizare a acestui război, susține maiorul în rezervă.
„În acțiunile militare participă până la 400 de mii de militari ruși, dintre care până la 200 de mii sunt nemijlocit pe linia frontului. În plus, ei au o cantitate foarte mare de tehnica militară, muniții”, a mai spus expertul.