Actualitate

De ce sunt biletele de avion atât de scumpe

Perioada vacanței i-a surprins pe mulți români, dornici de călătorii în străinătate, cu prețurile ridicate la biletele de avion. Fenomenul e însă global, după cum explică portalul specializat Viatravelers, care prezintă principalele motive pentru scumpirea accelerată a curselor aeriene în perioada post-pandemie.

1. Cererea mai mare duce la scumpirea biletelor

Când mai mulți oameni doresc să zboare, companiile aeriene știu că pot percepe prețuri mai mari. Când se întâmplă contrariul și mai puțini călători caută bilete, companiile aeriene trebuie să reducă prețurile pentru a vinde mai mult.

Iar una dintre explicații pentru creșterea cererii este încetarea pandemiei și revenirea obiceiului de a călători. Pandemia a oprit industria de turism pentru o perioadă de timp. Firesc, prețurile zborurilor s-au prăbușit (pentru zborurile care încă mai decolau). Acest lucru a durat o perioadă destul de lungă de timp. Pe măsură ce situația s-a îmbunătățit și frontierele s-au deschis, pendulul a oscilat în direcția opusă. Cererea a crescut vertiginos, iar prețurile au crescut.

Acum, cererea crește și pentru că suntem în plin sezon turistic.

2. Prețul combustibilului pentru avioane afectează prețul biletelor

Războiul din Ucraina și politicile ”verzi” ale multor state au dus la creșterea prețului combustibililor. Companiile aeriene au strategii speciale care le ajută să obțină oferte la combustibilul pentru avioane, numite hedging, dar acestea nu reprezintă un scut perfect împotriva fluctuației prețurilor la petrol.

Instabilitatea geopolitică, datorită invaziei rusești din Ucraina, a înrăutățit semnificativ situația, ducând prețurile la combustibil la maxime istorice și la o cerere mai mare pentru zborurile non-rusești, din cauza evitării internaționale a companiilor aeriene rusești. De aceea, vedem bilete foarte scumpe.

3. Călătoriile de afaceri influențează prețurile zborurilor

Călătorii în scop de business sunt un segment important. Industria aeronautică îi preferă deseori pentru că nu sunt nici pe departe la fel de sensibili la preț precum pasagerii de agrement, ceea ce înseamnă că liniile aeriene le pot percepe un preț mai mare. De asemenea, aceștia sunt mai predispuși să rezerve în avans locurile mai scumpe din avion, ceea ce le aduce mai mult profit.

4. Evitarea spațiului aerian al unor țări aflate în conflict face ca biletele de avion să fie mai scumpe

Cu cât avionul zboară mai mult timp, cu atât mai mult combustibil trebuie să folosească și cu atât mai mult trebuie plătit echipajul; și cu atât mai mare devine prețul.

Chiar dacă zborul dvs. nu traversează un spațiu aerian închis, cum e Rusia ori Ucraina, compania aeriană e afectată pe total, ceea ce duce la creșterea prețurilor la toate cursele.

De exemplu, zborurile de la Londra la Delhi trebuie acum să facă un ocol major pentru a evita această încurcătură, ceea ce duce la câteva ore suplimentare de zbor și combustibil.

Există însă multe exemple, iar acest tip de calcul nu este ceva nou. Majoritatea companiilor aeriene evită de mulți ani spațiul aerian nord-coreean din cauza riscurilor, care au un impact major asupra zborurilor din Europa către Coreea de Sud și Japonia. Spațiul aerian al Afganistanului a fost închis din vara anului trecut, ceea ce adaugă timp de zbor către destinațiile indiene.

5. Falimentul unor companii a scăzut concurența

Mai multe companii aeriene au avut probleme majore în perioada pandemiei și au dispaărut de pe piață.

În România e notoriu cazul Blue Air, iar la nivel global au dispărut companii precum WOW Air, Norwegian și Primera Air.

Sursa G4media

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *