Social

De la ceartă până la violență este doar un pahar cu vin

Există alți factori externi care pot influenţa prezența violenţei în familie, cum ar fi problemele de ordin economic, sărăcia, dependența de jocurile de noroc sau alcoolismul. Statisticile recente arată că în ultimii doi ani peste jumătate dintre cazurile de violență în familie din R. Moldova s-au produs ca urmare a consumului de alcool al agresorului. Și, deși familii întregi au nevoie de ajutor, acesta întârzie să apară.

Viața sub același acoperiș cu un agresor alcoolic

Ana Cornea este căsătorită de 12 ani și are 2 copii, de 10 şi respectiv 5 ani. Locuiește împreună cu soțul Andrei în casa pe care au construit-o în timpul căsniciei. Ea munceşte zilnic, iar el ocazional. Ultima dată bărbatul a lucrat în luna august 2013, dar în fiecare zi cere bani pentru ţigări. Într-o seară femeia nu a dorit să-i dea și Andrei a devenit agresiv, a început să o bruscheze, să o înjure și să strice vasele. Mai mult, agresorul a încercat în câteva rânduri s-o lovească, dar femeia a reușit să se apere.

„Soţul face abuz de alcool. Nu conștientizează şi refuză tratamentul de dezalcoolizare. Au fost cazuri când, fiind beat, se urina în pat. În 2013 am depus cererea de divorţ, dar ulterior am retras-o, pentru că el mi-a promis că se va schimba, dar situaţia a rămas aceeaşi”, povestește dezamăgită Ana Cornea.

Băiatul alcoolic își bate cu bestialitate părinții

Soții Banari, care acum câțiva ani s-au pensionat, sunt maltratați sistematic de fiul lor de 34 de ani. Acesta consumă alcool și de mai mult timp îşi bate ambii părinţi. În anul 2012 bătrânii au scris o cerere la poliție, unde au solicitat ca agresorul să fie pedepsit, însă când a venit polițistul, acesta i-a întrebat doar atât: „Nu-i sunteți datori cu bani? Poate de asta vă bate!” și cu asta s-a terminat cercetarea cazului.

Tatăl agresorului a avut piciorul luxat și mai multe coaste rupte, ca urmare a violenţelor fiului, și a ajuns la spital. La linia fierbinte a Centrului „La Strada” a sunat o femeie care cunoaște familia menționată și a declarat că după ce s-a întors de la spital, bărbatul a găsit peste tot în curte sânge. Acestuia îi este frică să se apropie de casă, dar își face griji, pentru că soţia încă este acolo. Femeia care a sesizat cazul presupune că poliţistul din sat ar fi prieten cu agresorul sau este mituit de acesta.

Consumul de alcool predispune la violență

După ce au fost analizate datele studiilor din anii 2012-2013, s-a constatat faptul că alcoolul nu este o cauză a declanşării episoadelor violente, ci un factor favorizant. Specialiştii afirmă că atunci când oamenii deja violenţi, mai consumă şi alcool, aceștia îşi pierd capacitatea de a-şi controla şi de a-şi dirija comportamentul.

Reprezentanții Centrului Internațional „La Strada” atrag atenția că femeile, ale căror parteneri consumă în mod abuziv alcool, se adresează după asistenţă la autoritățile locale. De regulă, acestea declară că nu pot forţa persoanele să facă o expertiză narcologică pentru a li se stabili gradul de dependenţă alcoolică. Asta chiar dacă agresorii încalcă ordinea publică sau provoacă leziuni membrilor familiei.

Legea îi obligă pe abuzatori să fie supuși expertizei narcologice

Juriștii spun că, cel mai des, abuzatorilor dependenţi de alcool li se aplică doar contravenţii administrative şi sunt luaţi la evidenţă ca scandalagii în familie.

În timp ce în Legea nr. 713, privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope din 6 decembrie 2001, aflăm că persoanele care se încadrează măcar în unul din punctele enumerate pot fi obligate să treacă expertiza narcologică și ulterior să urmeze tratamentul necesar în instituții medicale specializate. În realitate, însă, observăm că puţini beneficiari, dar și reprezentanţi ai organelor de drept cunosc despre această procedură.

Pentru a asigura protecția surselor, numele și prenumele persoanelor menționate au fost modificate.

Dacă ați fost martorul sau victima unui abuz, apelați la linia fierbinte a Centrului International pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”, 080088008. Acolo puteți beneficia gratis de consiliere juridică și de suport psihologic. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *