De la integrare internaţională la integrare europeană

Prima sesiune la care R. Moldova a participat în calitate de membră a avut loc pe 13 septembrie 2010. Pentru mai mulţi experţi ai Naţiunilor Unite, această participare în calitate de membră activă şi responsabilă în Consiliu este primul pas de adevărată integrare a ţării noastre în comunitatea internaţională.
Consiliul pentru drepturile omului este cel mai recent organism al ONU, care a înlocuit în 2006 Comisia pentru drepturilor omului. La crearea lui au fost stabilite nişte reguli noi, chemate să amelioreze modul de funcţionare a Consiliului, care numără 47 de membri aleşi pentru o perioadă de trei ani. Dintre aceste reguli face parte Reevaluarea Consiliului. În 2011 are loc pentru prima dată această evaluare, care este alcătuită din două părţi. Prima se desfăşoară la Geneva, iar raportul final va fi examinat la New York unde va fi discutat, apoi adoptat de aceeaşi Adunare Generală a ONU în luna mai. Un alt nou aspect al Consiliului este Evaluarea periodică universală – mecanism unic în sistemul internaţional al drepturilor omului, care constă în a evalua la fiecare patru/cinci ani situaţia drepturilor omului în cele 192 de ţări membre ale organizaţiei şi care oferă statelor posibilitatea de a trece în revistă situaţia drepturilor omului, de a prezenta măsurile luate pentru a le ameliora şi a-şi îndeplini rolul de garant al drepturilor cetăţenilor. Evaluarea periodică universală este un pas important în modul de funcţionare a Consiliului, dar şi pentru a asigura credibilitatea lui, scopul fiind de a asigura egalitatea în domeniul drepturilor umane pentru toate ţările membre ale ONU şi să le amintească statelor responsabilitatea lor în respectarea drepturilor umane şi în aplicarea tuturor libertăţilor fundamentale.
La sfârşitul acestui an se termină primul ciclu de evaluare a celor 192 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. R. Moldova face parte din ultimul grup de ţări examinate în octombrie curent. Este un adevărat examen, la care sunt prezentate trei rapoarte pe situaţia drepturilor omului: raportul Guvernului, raportul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului şi raportul organizaţiilor nonguvernamentale. După susţinerea raportului în sesiunea plenară, ţările membre ale Consiliului înaintează recomandări guvernului ţării examinate. Iar acesta are la dispoziţie un an de zile pentru a ameliora lucrurile, acolo unde e posibil. În toamna acestui an a avut loc examinarea raportului Statelor Unite ale Americii, care au plecat de la susţinere cu peste 250 de recomandări…
Programul actualului Guvern de la Chişinău numără, printre acţiunile prioritare, şi „Asigurarea tuturor condiţiilor necesare evaluării R. Moldova prin intermediul Mecanismului de Evaluare Periodică Universală a Drepturilor Omului”. În ce măsură a reuşit vom vedea în luna octombrie, la Consiliu, cu atât mai mult că se va face raport şi pe ultimii doi ani de guvernare democratică a ţării noastre. Dar examinarea noastră nu se termină cu susţinerea rapoartelor în faţa Consiliului. Statutul de membri în Consiliul ONU ne plasează în vizorul comunităţii internaţionale şi aşteptările sunt mari. Ne rămâne să sperăm că noul Guvern a realizat importanţa şi şansa care ni s-a oferit. Participarea activă în sistemul Naţiunilor Unite poate doar să faciliteze mult sperata integrare europeană.
Margareta Donos,
Geneva