De o lună de la retragerea rușilor din Irpin, localnicii încă își curăță casele și grădinele de proiectile: „Sunt peste tot”
Trupele ruse s-au retras din Irpin la sfârșitul lunii martie, însă curțile și casele locuitorilor din orașul de la periferia Kievului poartă încă urmele proiectilelor folosite în atacuri, relatează CNN. Denumite flechettes, care în limba franceză înseamnă „săgeți mici”, proiectilele sunt fabricate din oțel și odată lansate pot provoca răni extrem de grave și chiar ucide, motiv pentru care folosirea loc în zonele civile nu este acceptată.
„Sunt peste tot. Nu le poți scoate cu mâinile, trebuie să folosești un clește”, spune Volodimir Klimașevski, un localnic din Irpin care găsește și acum micile proiectile ca niște cuie împrăștiate în grădina lui și înfipte adânc în pereții casei sale”.
Ce sunt proiectilele flechettes
Cu o lungime de câțiva centimetri, proiectilele flechettes sunt o invenție a Primului Război Mondial, când Aliații le-au folosit pentru a lovi cât mai mulți soldați inamici. Ele sunt introduse în obuze care, atunci când sunt detonate pot împrăștia mii de astfel de minisăgeți pe o suprafață extrem de mare. Proiectilele flechettes nu sunt interzise în război, însă folosirea lor în zonele populate de civili este interzisă de dreptul umanitar, din cauza naturii lor nediscriminatorii.
Anchetatorii ucraineni au descoperit cel puțin 269 de cadavre în Irpin după retragerea trupelor ruse, anunța la mijlocul lunii aprilie Serhei Pantelev, prim-adjunctul șefului principal al departamentului de investigații al poliției, citat de The Guardian.
Cu o populație de aproximativ 62.000 de locuitori înainte de război, Irpin a fost unul dintre principalele puncte ale confruntărilor cu trupele ruse înainte ca acestea să se retragă din regiunile de nord ale Ucrainei pentru a-și intensifica ofensiva în est.
Sursa: Libertatea.ro