De Ziua faptelor bune, voluntarii pot dona sânge
Acţiunea va avea loc în capitală şi concomitent, se va desfăşura, în peste 70 de ţări cu scopul de a celebra Ziua faptelor bune şi de a îndemna populaţia să demonstreze un spirit civic înalt.
Solicitată de IPN, Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, care este unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că donator poate fi orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu o pondere a greutăţii corporale mai mare de 50 de kilograme. De asemenea, donatorul nu trebuie să fie supraponderal şi trebuie să aibă o stare de sănătate perfectă. Persoanele care suferă de maladii cronice sau respiratorii acute şi care în ultima perioadă au urmat tratamente medicamentoase nu pot dona sânge.
Svetlana Cebotari a menţionat că donarea de sânge nu aduce prejudicii pentru o persoană sănătoasă. Ba mai mult, o donare regulată, o dată la două luni, menţine imunitatea organismului într-o stare bună. Directoarea Centrului a mai spus că s-a constat că donatorii sistematici au şi o stare de sănătate perfectă.
Persoanele care doresc să doneze sânge sunt aşteptate la Centrul Republican de Voluntariat CCE „KEDEM”, de pe strada Eugen Doga, 5, de la ora 12.00 până la 16.00. Donatorii trebuie să aibă la ei un act de identitate.
Evenimentul este organizat de către Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi Centrul Republican de Voluntariat CCE „KEDEM”. Unităţile de sânge recoltate vor fi procesate, examinate şi ulterior, vor fi distribuite instituţiilor medico-sanitare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la 80 de mii de donări, care acoperă 130 de mii de transfuzii de produse sanguine.
Sursa: IPN