DECLARAȚIE: Lunar sunt necesare circa 6000 de donări de sânge
Nu întotdeauna însă, voluntarii care donează corespund grupelor de sânge cele mai solicitate într-o anumită perioadă. Sistemul de Sănătate din Republica Moldova are nevoie lunar de circa 6000 de donări de sânge, actualmente, donările voluntare constituie peste 85%, alte 15% fiind acoperite din contul donatorilor rude. Aprecieri în acest sens a făcut directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
„Instituția noastră este responsabilă de dirijarea fluxului de donatori. Fiecare dintre noi are un anumit grup sanguin și dacă se epuizează mai rapid un anumit stoc sanguin, intervenim și invităm persoanele să doneze. Nu întotdeauna voluntarii care donează corespund și cu grupele solicitate pentru o anumită perioadă.”, a menționat Svetlana Cebotari.
Svetlana Cebotari, spune că, tradițional, cele mai deficitare grupe sanguine sunt cele cu Rh negativ, pe care o au circa 15% din populație. De aceea, ori de câte ori este necesar sânge cu acest Rh, se operează cu un registru al pacienților și donatorilor de sânge, persoane fizice, care au dat acceptul de a fi invitate la donare de sânge ori de câte ori va fi necesar. „Noi ne-am asumat această responsabilitate de a chema la donare de sânge și de a le cere ajutor pentru a menține acele rezerve de sânge și posibilitatea de a oferi o continuitate în asistența hemo-transfuzională solicitată de instituțiile medico-sanitare”, a adăugat Svetlana Cebotari.
În această perioadă a anului, cei mai activi donatori sunt reprezentanții organizațiilor studențești, ai Ministerului Apărării, Ministerul Afacerilor Interne etc. Puncte de donare a sângelui există și în raioane care au un grafic mobil. Însă de multe ori în acestea frecvența donărilor este mai joasă. Cele mai puțin active la acest capitol, spune Svetlana Cebotari, sunt raioanele Anenii Noi, Drochia, Hâncești etc.
Potrivit directoarei Centrului, sânge poate dona orice persoană care își dorește, are între 18 și 60 de ani, are o stare perfectă de sănătate și o greutate corporală mai mare de 50 kg. Printr-o singură donare de sânge donatorul poate salva 3 vieți.
Toți donatorii de sânge își pot lua două zile libere de la muncă și primesc un pachet alimentar, componența și prețul căruia a fost modificat de la 1 noiembrie curent. Astfel, donatorii primesc câte un litru de suc fără adaos de zahăr din mere sau mere și struguri, 300 de grame de carne înăbușită sau 160 de grame de pește natural în suc propriu. De asemenea, sunt fi oferite 100 de grame de ciocolată, 400 grame de halva sau 250 de grame de fructe uscate și o conservă de legume bogate în vitamine.
Svetlana Cebotari este de părere că schimbarea setului de alimentare pentru donatori nu este și nici nu a fost un factor motivant. „Schimbarea conținutului setului pentru alimentarea consumatorului pune accent pe valoarea sângelui uman și pe importanța acestei categorii de persoane care donează sânge cu regularitate”, a precizat Svetlana Cebotari.
Sursa: ipn.md