Actualitate

Declinul populaţiilor de albine ameninţă securitatea alimentară la nivel mondial

„Aș vrea să vă reamintesc că trebuie să protejăm albinele pentru propriul nostru viitor”, a declarat José Graziano da Silva, director general al Organizaţiei pentru Alimentaţie și Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), într-un comunicat care avertizează că dispariţia albinelor reprezintă o „ameninţare serioasă” la adresa planetei.

Comunicatul emis de FAO pe 20 mai, de Ziua Mondială a Albinelor, le cere statelor să întreprindă măsuri mai ample pentru a proteja albinele, „acești aliaţi indispensabili în lupta contra foametei și malnutriţiei”.

Două treimi dintre plantele de cultură care susţin alimentaţia populaţiei globului depind de albine și de alţi polenizatori, care participă la fertilizarea și reproducerea lor. Astfel, polenizatorii sunt responsabili de 87 de produse folosite în culturile alimentare de pe glob și din care se produc o serie de medicamente derivate din plante.

Datorăm polenizării belșugul actual de legume, fructe și nuci, dar declinul insectelor care îndeplinesc acest rol va însemna nu doar pierderea acestei varietăţi, ci și scăderea calităţii produselor alimentare. Dacă tendinţa de declin va continua, ne putem aștepta la înlocuirea multora dintre culturile familiare cu altele mai puţin dependente de polenizare, precum orezul, porumbul și cartofii, lucru care va dezechilibra regimul alimentar, subliniază Graziano de Silva.

„Absenţa albinelor și a altor polenizatori ar distruge cafeaua, merele, migdalele, roșiile și cultura de cacao, pentru a numi doar câteva dintre culturile care se bazează pe polenizare. Statele trebuie să adopte politici și sisteme alimentare durabile și prietenoase cu polenizatorii”, a transmis directorul FAO, subliniind că sunt importante chiar și acţiunile individuale, precum a lăsa florile să crească, pentru a facilita hrănirea albinelor.

Printre factorii care contribuie la declinul albinelor și al altor polenizatori se numără agricultura intensivă, monoculturile, utilizarea pesticidelor și temperaturile ridicate asociate cu schimbările climatice.

Unele studii arată că restrângerea spaţiilor cu plante melifere, mai ales în mediul rural și urban, reprezintă principala cauză a dispariţiei albinelor. Chiar și pajiștile alpine, protejate în general de agricultura intensivă, au pierdut 60% dintre flori în ultimii 40 de ani, ca urmare a creșterii temperaturii.

Populaţiile de albine din specia Apis meliffera au scăzut în Europa cu 25%, în numai două decenii, și cu 59% în America, pe parcursul ultimilor 58 de ani.

Un studiu recent a arătat că o treime dintre albinele britanice și alte specii de polenizatori sunt în declin, iar dacă trendul continuă, unele specii vor fi pierdute în totalitate.

O treime dintre specii au înregistrat o scădere, iar 10%, o creștere, inclusiv albinele care polenizează culturile înflorite, precum rapiţa.

Deși această creștere este o veste bună, scăderea speciilor în ansamblul lor deschide perspective îngrijorătoare, a declarat Gary Powney, de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Wallingford.

„Ar fi riscant să ne bazăm pe această categorie de albine pentru a susţine securitatea alimentară pe termen lung pentru ţara noastră. Dacă li se întâmplă ceva în viitor, vor exista mai puţine alte specii pentru a îndeplini rolul esenţial al polenizării culturilor”, a subliniat Powney.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *